Veelgestelde vragen over Naaktrecreatie

veelgestelde vragen over...

naaktrecreatie

en de antwoorden hierop!

Op deze pagina lees je alles wat je wil weten over naturisme!

Ruim 2,5 miljoen Nederlanders ontspannen regelmatig in hun blootje. Zij hebben alle voordelen en het gevoel van vrijheid al ontdekt. Toch zijn er nog steeds veel vragen over naaktrecreatie, naturisme en nudisme. Natuurlijk! NFN geeft op deze pagina antwoord op de 30 meest gestelde vragen over naaktrecreatie!

vrouw in badkuip natuurlijk! nfn

Waarom is het zo fijn om naakt te zijn?

De gemeenschappelijke deler is, omdat het een gevoel van vrijheid geeft. Maar er zijn ook praktische kanten waardoor mensen ervoor kiezen in hun blootje te recreëren. Het is op naaktstranden vaak rustiger en schoner dan op textielstranden, doordat naaktrecreanten zich vaak bewuster zijn van hun omgeving en prettig met elkaar omgaan. Je wordt streeploos bruin, hoeft minder kleding mee te sjouwen en geen rare omkleedtrucs te doen met een handdoek. Verder liggen terreinen voor naaktrecreatie veelal op de mooiste plekken, omgeven door natuurschoon. De meeste mensen beschouwen het als een vorm van vrijetijdsbesteding.

Hoeveel naaktrecreanten zijn er in Nederland?

Dat is een hele grote groep: bijna 2,5 miljoen Nederlanders wat neerkomt op zo’n 22% van alle volwassen Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar oud. Dit procentuele aandeel blijft al jarenlang constant, dus dat betekent dat er ook nieuwe aanwas is want ons bevolkingsaantal groeit nog steeds.

Mag je zomaar overal naakt recreëren?

In Nederland is het sinds 1986 officieel toegestaan om naakt te recreëren op plaatsen die daarvoor geschikt zijn. De plek moet niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en het merendeel van de aanwezigen moet geen bezwaar hebben tegen naaktrecreatie. Dat betekent dus dat men op een heleboel mooie plekken in Nederland bloot mag zijn. Op deze pagina lees je meer over naaktrecreatie en de wet. Wat veel mensen niet weten is dat topless zonnen gewoon mag op alle openbare stranden in Nederland. Er is geen enkele wet die dat verbiedt. Anders zouden mannen immers ook niet zonder borstbedekking mogen zonnen. In ons land zijn mannen en vrouwen gelukkig voor de wet gelijk.

Zijn we in Nederland preutser geworden?

 We zijn in Nederland niet per sé preutser geworden, maar mede door de komst van social media en smartphones zijn we wel terughoudender geworden met openbare naaktrecreatie. Zo blijkt bijvoorbeeld dat 50% van de Nederlandse vrouwen wél graag topless wil zonnen, maar dat nauwelijks doet. Doordat je op social media niet veel ‘echte lichamen’ ziet, ontstaat er bij jongeren al snel een vertekend beeld. Je ligt niet te zonnen als beautyqueen of om seks uit te stralen en dus op die manier bekeken te worden. Je ligt er voor je ontspanning. Verder is de mate van naakt gaan ook aan mode onderhevig. Er lijkt nu weer een tegenbeweging te ontstaan (bijvoorbeeld #freethenipple en #eerlijkefoto).

Wat zijn de ‘regels’ op een naturistencamping?

Er zijn vaak twee belangrijke regels op naturistencampings, en die hebben vooral met hygiëne te maken. Naakt zwemmen is een echte ‘must-do’. Ook is het belangrijk dat je een handdoek bij je hebt, voor als je ergens wil gaan zitten. Zitten doe je altijd op een handdoek, wel zo hygiënisch. Ergens gaan zitten of liggen zonder handdoek is een absolute no-go.

Worden er ook smartphones gebruikt op een naturistencamping?

Ja, ook op naturistencampings en -verenigingen en naaktstranden worden smartphones gebruikt. Algemene regel is echter dat je geen foto’s of filmpjes van elkaar maakt zonder toestemming. Mensen spreken elkaar hier ook op aan. 

Hoe ga je ermee om als het koud wordt? Moet je altijd naakt zijn?

Heel simpel, als je het koud hebt trek je kleding aan, of als je (bijna) verbrand bent of dit voor een activiteit fijner vindt. En als je de temperatuur prettig vindt, trek je ze weer uit! Die grens ligt voor iedereen anders. Doe waar je je prettig bij voelt. 

Wat voor mensen zie je op de naturistencamping of het naaktstrand?

Het beeld heerst dat er vooral oudere mensen naakt recreëren. Dit is zeker niet het geval. Op alle plekken waar je naakt kunt recreëren zie je ook veel jonge mensen, zoals stellen en gezinnen met kinderen in alle leeftijden. Als je buiten de schoolvakanties of de weekenden naakt gaat recreëren dan kom je minder gezinnen tegen. Maar dat is natuurlijk op elke vakantielocatie hetzelfde. 

Wat als ik ongesteld ben op een naturistenlocatie?

Vrouwen worden nu eenmaal ongesteld, ook op een naturistencamping en bedenk dus dat je nooit de eerste of de enige bent. Er is niets om je voor te schamen. Veel vrouwen knopen het touwtje van een tampon omhoog of knippen ‘m af. Of je kan bijvoorbeeld een menstruatiecup gebruiken, die zie je ook niet zitten. Vaak houden vrouwen een slip of een bikinibroekje aan met eventueel een pareo of omslagdoek erom heen geslagen. Het is op naturistenterreinen echter niet toegestaan te zwemmen met badkleding aan. Een handige tip is wel: ga tijdens je menstruatie op een donkere handdoek zitten. Naturistencampings hebben vaak ook een douchehokje met een deur ervoor, zodat je wat privacy hebt als je wilt douchen tijdens je menstruatie.

Hoe gaat dat met douchen op een naturistenlocatie?

Op veel naturistenterreinen vind je open douchecabines of sportdouches: een rijtje douches naast elkaar waar iedereen, mannen, vrouwen en kinderen gezellig naast elkaar kunnen douchen. Vooral met kleine kinderen is dat heel praktisch. En voor wie toch privacy wil: meestal is er ook een afgesloten douchecabine of wasgelegenheid. Extra handig: na het douchen loop je gewoon naar buiten zonder je eerst aan te hoeven kleden. Geen gerommel in kleine kleedhokjes. Ideaal!

En de tent opzetten? Moet dat ook in je blootje?

Je mag op een naturistencamping uit de kleren als je zover bent. De één is de poort nog niet door of zijn/haar kleren zijn al uit, de ander heeft iets langer nodig. Als je het niet prettig vindt om bloot uit te pakken of je tent op te zetten dan hou je je kleding gewoon aan.

Ik ben transgender? Ben ik dan welkom op blootlocaties?

Iedereen die van naaktrecreatie houdt is welkom, dus ook transgenders. We kunnen ons voorstellen dat het voor sommige mensen spannend kan zijn om de eerste keer bloot te gaan in de sauna of bij een naturistenvereniging. Weet dat de mensen die vaak naakt recreëren gewend zijn om blote lijven in alle vormen en maten te zien en dat ze vooral naar het geheel kijken, naar jou als mens. Bereid je wel voor op vragen van kinderen, die zijn van nature nieuwsgierig. 

Mijn kind is nog niet zindelijk. Mag hij/zij wel een luier om?

Kleine kinderen die nog niet zindelijk zijn, houden lekker hun luier om en kunnen in het zwembad gewoon een zwemluier aan. Hygiëne staat voorop!

Help mijn puber wil niet bloot! Wat nu?

Puberende kinderen vinden het soms niet prettig om bloot te zijn. Uiteraard is dit geen probleem. Zij dragen dan vaak een pareo of omslagdoek. Verder heeft iedere camping of vereniging zijn eigen regels. Of kies voor een Prettig Bloot locatie dan kom je terecht op een plek waar jij je bloot altijd welkom, veilig, vrij en gerespecteerd voelt. Zo kan iedereen een plek kiezen waar hij zich prettig voelt!

Ben ik met piercings en tatoeages welkom op een naturistenlocatie?

Het naaktstrand is een openbare plek waar iedereen van harte welkom is. Er zijn echter heel wat naturistenlocaties die mensen met piercings in tepels en/of edele delen of met aanstootgevende tatoeages weigeren. Al lijkt dit steeds minder. Vaak wordt in de huisregels van naturistenlocaties beschreven wanneer piercings of tatoeages niet gewenst zijn. Het is handig om dit van tevoren even na te vragen bij de naturistenlocatie die je wil bezoeken.

Ik heb een lichamelijke beperking. Hoe gaan anderen hiermee om?

Sommige mensen, ook naturisten, hebben een lichamelijke beperking. Denk aan een stoma, insulinepomp of een amputatie. Als je je blootgeeft zien mensen jouw beperking en dat kan best spannend zijn. Bedenk echter dat je niet de enige bent. Mensen die vaak naakt recreëren zijn zich heel bewust van de diversiteit van lichamen en weten dat elk lijf wel ‘iets’ heeft. Bereid je wel voor op vragen van kinderen, die zijn van nature nieuwsgierig. Hoe mooi is het als ze al jong leren dat geen enkel lijf perfect is?! En dat iedereen er mag zijn!

Wat is een textielcamping?

Zo noemen naturisten een ‘gewone’ camping – waar iedereen kleding draagt. Sommige naturisten gebruiken ook de term ‘aangeklede camping’ voor ‘gewone’ campings.

Wat is het belangrijkste verschil tussen naturistencampings en textielcampings?

Eigenlijk niet veel!  Behalve dat er op een naturistencamping geen badkleding wordt gedragen! En de gasten heel bewust bezig zijn om het terrein netjes en schoon te houden. Er is veel meer zorg voor de omgeving dan op gewone campings. Verder vinden veel mensen de kampeerders op een naturistencamping socialer dan op een textielcamping. Er wordt meer rekening met elkaar gehouden, men staat open voor een praatje en er wordt beter op (elkaars) bezittingen gelet. Zo kan je meestal met een gerust hart je spullen buiten de tent of caravan laten liggen. 

Roept naturisme een seksuele sfeer op?

Nee, naturisme heeft niets met seks te maken. De enige overeenkomst is dat je beide in je blootje doet, maar daar houdt het dan ook mee op. Als je naakt recreëert geef je je letterlijk bloot en dat doe je niet vanuit een seksueel aspect maar vanuit een gevoel van vrijheid. Bij een eerste keer bloot is iedereen – man of vrouw – vaak wel een beetje gespannen. Dit zorgt er juist voor dat een erectie niet gauw ontstaat, daar hoeven mannen dus niet bang voor te zijn. Bloot is sowieso minder opwindend dan je denkt, want als iedereen bloot is, wordt het gewoon. Mocht het toch gebeuren dat je lichaam reageert van al dat naakt om je heen: geen zorgen, dat kan iedereen overkomen! Ga dan gewoon even liggen op een handdoekje of sla een pareo of hamamdoek om, dan zal je merken dat dit gevoel snel weer verdwijnt.

Naakt zwemmen
Naaktstranden in Nederland
veelgestelde vragen over naturisme

Trekken naturistenterreinen ongure types aan?

Mensen met ‘onfrisse’ ideeën komen in dezelfde verhoudingen op naturistencampings voor als waarin ze bij jou in de omgeving aanwezig zijn. Met het verschil dat ze op naturistencampings eerder opvallen vanwege de sociale controle. Het is het gedrag dat opvalt; ook kinderen valt dit vrij snel op. Kleding beschermt vooral tegen het weer, helaas niet tegen ideeën. En mensen met exhibitionistische neigingen hebben weinig lol onder naaktrecreanten. Ze vallen gewoon niet op.

Kijken naturisten veel naar elkaar?

Natuurlijk zijn alle lichaams- en geslachtsdelen zichtbaar, wat de mogelijkheid biedt tot kijken en vergelijken. Maar meestal kijk je niet op die manier naar elkaar. Bij de ander zie je veel meer het geheel, de uitstraling, dan de delen. Dan blijkt het niet zo belangrijk of interessant hoe iemand eruit ziet.

Zijn er – naast kamperen - nog meer manieren om naakt op vakantie te gaan?

Jazeker, niet iedereen die naakt recreëert houdt van kamperen. Op onze locatiewebsite BlootKompas! vind je ook hotels, bed & breakfasts en vakantiehuisjes. Er zijn zelfs aanbieders van naturistische busreizen en zeil- en cruisevakanties. Voor ieder wat wils! 

Mag je zomaar overal bloot recreëren?

In Nederland is het sinds 1986 officieel toegestaan om naakt te recreëren op plaatsen die daarvoor geschikt zijn. De plek moet niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en het merendeel van de aanwezigen moet geen bezwaar hebben tegen naaktrecreatie. Dat betekent dus dat men op een heleboel mooie plekken in Nederland bloot mag zijn. Op deze pagina lees je meer over naaktrecreatie en de wet

Praat je over naturisme of nudisme?

Wij praten liever over naaktrecreanten, omdat er zoveel verschillende mensen zijn die graag op hun eigen manier naakt recreëren. Zo stoppen we niemand in hokjes. Er zijn wel verschillende types naaktrecreanten. Mensen die naakt als een levensstijl ervaren, graag gelijkgestemden ontmoeten en één met de natuur willen zijn noemen zichzelf vaak naturist. Maar er is ook een hele grote groep naaktrecreanten die het gewoon prettig – én heel erg praktisch – vindt om zo nu en dan zonder kleding te relaxen, zonnen, zwemmen of op vakantie te gaan. Naaktrecreatie draait niet om een perfect lijf – maar om zelfacceptatie, respect voor keuzes en een gevoel van vrijheid.

Is het niet eng om voor het eerst bloot te gaan? Zijn er tips voor om het eens uit te proberen?

Ja, voor veel mensen is dit toch wel een hele stap. Maar omdat je tussen andere blote mensen bent, verdwijnt je onzekerheid snel. Vooral als je ziet dat anderen bloot lekker in hun vel zitten. 

Kies voor een laagdrempelige plek als je het eens wil uitproberen. Bijvoorbeeld op de grens van een naaktstrand en een textielstrand. Dan kun je zo even je zwemkleding uittrekken en een blote duik nemen en zelf de voordelen ervaren. Of bezoek eens een saunacomplex. Dat is voor veel mensen een eerste kennismaking met naakt ontspannen. Veel naturisten zorgen voor genoeg privacy in hun achtertuin, zodat je daar ook lekker naakt kan zonnen. Lees ook onze tips voor naakt zonnen in de tuin. Als je geen badkleding meer draagt, merk je pas hoe vrij je je voelt zonder knellende bandjes of natte zwembroek.

Voor iedereen die naakt ontspant is het ooit de eerste keer geweest en dit kan best onwennig aanvoelen. Uit ervaring weten wij dat die onwennigheid echter snel verdwijnt, als je eenmaal het gevoel van vrijheid ervaart! 

vrouw in badkuip natuurlijk! nfn

Waarom zijn er zoveel naturistenverenigingen?

Met een groep kun je leuke activiteiten ondernemen, gezelligheid en sportiviteit beleven. Maar je kan ook meer voorzieningen tot stand brengen of een naturistenterrein onderhouden. Bovendien kan niet iedereen in z’n blootje zonnen in de achtertuin! 

Ik ben alleenstaand/alleengaand. Waar kan ik bloot terecht?

Locaties en activiteiten zijn zeker ook toegankelijk voor alleenstaanden of alleengaanden. Twijfel je? Raadpleeg dan vooraf aan je bezoek de gekozen locatie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Of kies voor een locatie die een Prettig Bloot Accreditatie of Keurmerk voert. Eén van de voorwaarden is dat de eigenaren alle bezoekers en zijn of haar beleving van naturisme respecteren en waar veiligheid voorop staat.

Organiseren jullie ook naturistische activiteiten?

Jazeker! Natuurlijk! NFN organiseert vaak leuke activiteiten voor leden zoals bijvoorbeeld een volleybal- en petanquetoernooi en wadlooptochten. Ook de verenigingen zelf organiseren heel veel activiteiten waar je met een geldige NFN-jaarkaart aan deel kunt nemen. Of bezoek één van de vele zwembaden in Nederland waar je bloot terecht kunt! Voor een volledig overzicht van de activiteiten bekijk de activiteitenkalender.

Kan ik op alle blootlocaties zomaar terecht?

Nee. Op veel terreinen is een NFN-jaarkaart nodig. Wél heb je (gratis) toegang tot bijna alle naaktstranden en de landelijke open dag naaktrecreatie die ieder jaar wordt gehouden. Op deze dag stellen de meeste verenigingen hun terreinen open voor belangstellenden. De NFN-jaarkaart krijg je bij een lidmaatschap bij NFN Open & Bloot. Met de jaarkaart heb je dan toegang tot alle Nederlandse en buitenlandse terreinen en campings die aangesloten zijn bij de INF (Internationale Naturisten Federatie). Bovendien krijg je vier keer per jaar een magazine thuisgestuurd en krijg je bij o.a. sauna’s, locaties en producten veel ledenvoordeel!

Luistertip: de podcast van Annemiek!

Annemieke vertelt haar verhaal in de podcast: ‘Het kan je buurman zijn’. Een eerlijk verhaal over haar ervaringen op een Franse naturistencamping. Je kunt hem hieronder beluisteren!

 

natuurlijk! nfn in de media het kan je buurman zijn podcast eo

podcast

In ‘Het Kan Je Buurman Zijn’ praten Zegert en Martine elke maand met een heel gewoon persoon met een bijzonder verhaal; mensen die je niet zo vaak spreekt, maar waar je wel nieuwsgierig naar bent.

Annemieke loopt graag bloot. Niet alleen thuis of in de sauna, maar vooral ook op vakantie. Daarom rijdt ze elke zomer met haar gezin naar een naturistencamping in Frankrijk. Aan Martine en Zegert vertelt ze hoe het was om daar voor het eerst aan te komen, over de drempel die ze elke keer weer over moet als ze haar kleren uittrekt en waarom ze ook dit jaar weer met het hele gezin naar Frankrijk reizen.

TV-uitzending

Ruim 2,5 miljoen Nederlanders ontspannen regelmatig bloot. Zij hebben alle voordelen al ontdekt. Toch zijn er nog steeds veel vragen over de gebruiken. Christine Kouman en Sabine Leenhouts gaven in de uitzending PRAAT MEE van De Telegraaf / VROUW antwoord op veelgestelde vragen over naaktrecreatie.

Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Kies. Ga. Geniet!

Ontdek meer dan 1800 blootlocaties op onze locatievinder BlootKompas!

Natuurlijk! NFN is er speciaal voor iedereen voor wie naturisme een belangrijke levenswaarde is. Bewust leven, sociale gelijkheid en verbondenheid met elkaar zijn belangrijke kernwaarden. Natuurlijk! NFN streeft ernaar om iedereen op zijn of haar manier en in alle vrijheid het naturisme te laten ervaren, in een omgeving waarin we elkaars keuzes respecteren.

Natuurlijk! NFN is een merk van NFN Open & Bloot; de belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland. Je kunt op ons rekenen als het gaat om de promotie van naaktrecreatie en behoud en uitbreiding van naaktstranden en andere mooie openbare recreatieplekken. Sluit je met één klik aan bij NFN Open & Bloot – zo kun je bloot blijven genieten op de mooiste plekjes van Nederland.

Favicon Natuurlijk! NFN
Belangenbehartiging

NFN Open & Bloot is de belangenbehartiger voor naakt recreërend Nederland.

Favicon Natuurlijk! NFN
Maatschappelijke acceptatie

Ons doel is meer begrip en maatschappelijke acceptatie voor naaktrecreatie in Nederland. Dat bloot gewoon is én blijft!

Favicon Natuurlijk! NFN
Kenniscentrum

Vragen over bloot recreëren? Je kunt bij ons altijd terecht voor informatie en advies.

UIT! is een tijdschrift over naaktrecreatie: boordevol naturistische vakantiebestemmingen, campinginfo, reistips, wellness, interviews en achtergrondartikelen. Het verschijnt twee keer per jaar. Als NFN-lid ontvang je elke nieuwe editie van UIT!

Het lidmaatschap loopt een kalenderjaar en wordt jaarlijks automatisch verlengd. Voor jongeren tot 25 jaar is het lidmaatschap helemaal gratis! Voor het buitenland geldt er een toeslag in portokosten van € 20,- binnen europa en € 30,- wereldwijd per jaar. Bekijk hier de voorwaarden van het lidmaatschap en de algemene voorwaarden. 

Menu