Meer weten over het naaktstrand? Lees er alles over op Natuurlijk! NFN

Naaktstranden in Nederland

Alles wat je wil weten over het naaktstrand (ook wel naturistenstrand genoemd)!

Iedereen kent wel een naaktstrand (of naturistenstrand) in de buurt. Of wandelt, al dan niet bij toeval, langs het naaktstrand van Bloemendaal, Bergen aan Zee of Zandvoort.

 Voor velen blijft het hier niet bij. Voor hen is het naaktstrand namelijk een eerste kennismaking met naaktrecreatie. Voor het eerst uit de kleren gaan op een naaktstrand is ook niet zo moeilijk. Iedereen is bloot, dus je valt pas op met je badkleding aan. Daarnaast is er vaak ruimte genoeg om afstand te houden tot je buren. En die buren zijn ook heel herkenbaar.

Waarom een naaktstrand?

Om in alle rust en vrijheid te genieten van de zon, de zee en het zand. Net als alle andere bezoekers: mannen en vrouwen van alle leeftijden en soms ook gezinnen met kinderen. Op het naaktstrand heb je vaak meer de ruimte en ook ontbreekt overstemmende muziek van andere badgasten.

Leg, met je kleren, je zorgen opzij. Voel de wind en luister naar de golven. Laat de zon je lichaam verwarmen en neem af en toe een frisse duik. Het naaktstrand biedt totale ontspanning. Prettige bijkomstigheid: naaktrecreanten zijn zich meestal goed bewust van het milieu en hun omgeving. Ze gooien hun afval in de prullenbakken of nemen het mee als ze weggaan. De naaktstranden zijn daarom schoner.

Naaktstrand Nederland Kaart

Ben je op zoek naar een naaktstrand bij jou in de buurt of wil je eens een ander strand bezoeken?

Hier vind je alle bij ons bekende blootlocaties, en dus ook de naaktstranden in Nederland. Ken je er een die niet op onze site BlootKompas! staat? Laat het ons weten! En we horen graag hoe je strandbezoek was: bij elk strand op onze site staat een beoordelingsformulier waarmee je je ervaring kunt doorgeven. Je kunt ons natuurlijk ook mailen.

Officieel aangewezen en niet-aangewezen naaktstranden in Nederland

Nederland is één van de weinige landen waar naaktrecreatie goed is geregeld in de wet. Deze wet is in 1986 mede op initiatief van NFN Open & Bloot tot stand gekomen. Je mag bloot op de stranden die hiervoor, meestal door een gemeenteraad. zijn aangewezen (officieel aangewezen naaktstranden) en stranden die hiervoor “geschikt” zijn (niet aangewezen naaktstranden). Waar een strand aan moet voldoen om geschikt te zijn voor naaktrecreatie, lees je onder Naaktrecreatie en de wet. De aangewezen stranden staan vaak aangegeven op borden op het strand en/of borden bij de strandopgang. Bij de niet-aangewezen stranden staat bijna nooit een bord. Beide stranden herken je aan de andere blote zonaanbidders die hier liggen.

Vooral de niet aangewezen ontstaan en verdwijnen na verloop van tijd. Door gemeentelijke herinrichting of een nieuw bestemmingsplan kan een locatie opeens niet langer geschikt zijn om bloot te zonnen. Strandbezoekers zoeken dan hun heil elders. Ze ontdekken een nieuw, ideaal en afgelegen stukje strand of oever en zonnen hier regelmatig. En er komen steeds meer mensen door mond-tot-mond reclame of social media. Het nieuwe niet-aangewezen naaktstrand is dan geboren. Zie je zo’n nieuw strand ontstaan, dan horen we dat graag van je.  We kunnen het dan vermelden op onze locatievinder.

Maasvlakte Naaktstrand

Naaktstranden in Nederland op de kaart

Ontdek de mooiste naaktstranden op BlootKompas!

Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu