Naturisme

Wat is naturisme?

Laten we beginnen bij het begin: wij bij Natuurlijk! NFN vinden het niet enorm belangrijk hoe jij jezelf noemt als je het prettig vindt om naakt te kamperen of in de tuin te werken. Noem jezelf naturist, nudist, blootloper of naaktstrandbezoeker. Het kan en mag allemaal. Het gaat er vooral om dat jij je er prettig bij voelt en je niet laat leiden door wat anderen daar wel of niet van vinden. Wij hechten aan de vrijheid om die keuze überhaupt te kunnen maken.

Wat is naturisme?

Om het op een misschien wat filosofische manier te zeggen: naturisme biedt je de rust en vrijheid om je een te laten zijn met de natuur. De zon en wind voorzien je lichaam van energie. Door je kleren uit te doen kom je dichter bij jezelf. Naturisten delen dit gevoel graag met anderen. En dat levert nog eens een extra gezondheidsimpuls op, wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat. Bloot ontspannen is dus gewoon erg gezond. 

Voor naturisten is naturisme een levensstijl en houding die ze tot in het diepst van hun haarvaten voelen. En al staat iedereen er op zijn eigen manier in: voor iedere naturist staat respect voor zichzelf, anderen en de natuur bovenaan de agenda. Hoe merk je dat in de praktijk? Naturisten maken geen ‘klerezooi’ van hun omgeving. Let maar eens op: daar waar naakt gerecreëerd kan worden is het schoner dan op andere locaties. En op naturistencampings wordt er nog écht rekening met elkaar gehouden. Zo leggen je mede-kampeerders vaak de was even binnen als het gaat regenen als jij er niet bent. Ook is de sfeer gemoedelijker met meer oog voor de medemens. Er is in het algemeen veel meer respect en begrip voor elkaar. Bloot is iedereen gelijk.

Iedereen bloot: geen zorgen!

Door de sfeer, het respect voor de natuur en het positieve effect voor jezelf zoeken veel mensen de weg naar het naturisme (opnieuw) op. Voor de een is de stap wat groter dan voor de ander. Wij zien mensen terug van vroeger, die destijds met hun ouders meegingen op naturistenvakantie. We zien ook nieuwelingen die na regelmatig bezoek aan de sauna het bloot kamperen willen uitproberen of naar de naturistische zwemuren gaan. De laatste tijd zien wij jongeren van 25 jaar (en ouder) zich aanmelden. Zij willen ontsnappen aan de druk van alledag. Die druk ontstaat door allerlei omstandigheden, maar social media speelt hier wel een rol in. Daar moet je leven altijd maar snel, geweldig en fantastisch zijn. Hier glimlachen de perfecte lijven je tegemoet. De blote wereld geeft daar het perfecte tegenwicht voor. Maar hoe zet je nou die eerste stap als je nog geen enkele ervaring hebt? Misschien denk je wel: “Hoe zullen ze naar me kijken? Wat zal mijn reactie zijn als ik anderen bloot zie? Moet ik altijd naakt zijn? Ook als ik boodschappen ga doen? En als het koud wordt?” In de praktijk zal je merken dat die zorgen niet nodig zijn. Neem er gewoon (samen) rustig de tijd voor. Bezoek eens een Open Dag bijvoorbeeld. Als dat bevalt, dan kun je ook op een naturistenterrein gaan kamperen. Meld daar bij aankomst dat het je eerste keer is, dan kan het zijn dat je een rondleiding krijgt. Wellicht krijg je kans om je vragen die je hebt meteen even te stellen. Je zult al snel merken dat iedereen bloot is. Als jij je kleren dan nog aan hebt, is de kans groot dat jij je veel ongemakkelijker voelt dan wanneer jij net als iedereen ook naakt bent. En zo heb je de eerste stap gezet. Neem wel je handdoek mee!

Met het gezin naar een naturistencamping. Kan dat?

Prettig Bloot KeurmerkKamperen is, zeker als je kinderen hebt, een geweldige manier om er even tussenuit te gaan. Dat geldt dus ook als je ervoor kiest om naar een naturistencamping te gaan. Lekker ravotten in de natuur. Spelen met vriendjes. Zwemmen in het zwembad of in een verkoelend meertje. Bloot voelt voor de meeste kinderen direct natuurlijk en vertrouwd. Heerlijk zorgeloos! Vooral, omdat je weet dat de normen en waarden op een kampeerterrein voor naturisten net even anders zijn dan op een textielcamping. Dat deze erg belangrijk voor ons zijn zie je terug in ons keurmerk ‘Prettig Bloot’. Als je dat logo bij de receptie ziet staan (of op de website), dan weet je dat je daar heldere normen en regels kunt verwachten. Zo wordt een veilige en respectvolle omgeving gecreëerd. Daar voelt iedereen zich prettig bij! Prettig Bloot is gebaseerd op de gemeenschappelijke normen en waarden zoals die al decennialang op Nederlandse naturistenterreinen gelden. Alleen dan nu in een formeel jasje, met een duidelijk protocol en een gedragscode waar iedereen zich aan dient te houden. Dat alles zorgt voor de goede sfeer op naturistenterreinen. Die is opvallend fijn: mensen groeten elkaar nog, gooien hun afval daar waar het hoort zodat de omgeving schoon blijft, gaan respectvol met elkaars spullen om en houden soms een oogje in het zeil zonder dat je daar expliciet om hebt moeten vragen. Dat geeft je verblijf nét dat stukje extra ontspannen gevoel.

Waar kun je bloot genieten?

Er zijn in Nederland veel terreinen en naaktstranden waar je bloot mag recreëren. Voor de openbare locaties (waaronder de naaktstranden) is er in Nederland zelfs een wet die regelt waar je naakt mag zijn. Deze wet regelt dat je naakt mag recreëren op plaatsen die door gemeenten zijn aangewezen en op plaatsen die hiervoor geschikt zijn. Dit geldt dus voor alle locaties die wij op onze website vermelden, maar dit geldt ook voor meer plaatsen dan je verwacht. Je zelf mag bepalen of een plek al dan niet geschikt is om bloot te zonnen of te wandelen bijvoorbeeld. Wel is het natuurlijk van belang dat je rekening houdt met een aantal zaken. Dat je niet in je blootje door een winkelstraat moet gaan wandelen, is wel duidelijk. Een winkelstraat is geen geschikte plek. En ook is het de vraag wanneer je als enige op het textielstrand van Scheveningen bloot gaat op een drukke dag, of dit een geschikte plek is. Met een beetje pech levert je dit – terecht – een boete op. Als je echter op een eenzame plek in de natuur even je kleren uitdoet om te genieten van de zon of het water dan mag dat vaak wel. Daar zal je niemand mee lastigvallen. Ook zijn er plekken in Nederland waar je soms zelfs een naakte wandeling kunt maken. Dat maakte een uitspraak van een rechter duidelijk in januari 2017. Er is dus veel ruimte voor naturisme in ons land. Uit onderzoek blijkt overigens, dat de meeste naaktrecreanten de voorkeur hebben om op officieel aangewezen plekken van het naturisme te genieten.

Menu