Doneren & Schenken - Natuurlijk! NFN

Doneren

Draag jij naaktrecreatie een warm hart toe? Op deze pagina kun je eenmalig doneren aan NFN Open & Bloot.

DONEREN AAN NFN OPEN & BLOOT

NFN Open & Bloot zet zich al zestig jaar in voor de toekomst van naaktrecreatie in Nederland. Dat doen wij natuurlijk niet in ons eentje. Jullie helpen daarbij via je lidmaatschap. Regelmatig krijgen wij de vraag of het mogelijk is om iets extra’s aan NFN te geven zodat wij naaktrecreatie nóg beter op de kaart kunnen zetten. Daar zijn wij blij mee en ook ontzettend dankbaar voor. Iets schenken aan NFN is mogelijk, maar er zijn regels aan verbonden.

TEKST: DANNY VAN DER LINDEN M.M.V. PETER DUIZEND VAN LR NOTARIAAT

Allereerst: NFN Open & Bloot is altijd dankbaar voor iedere vorm van steun die wij ervaren in ons werk om naaktrecreatie in Nederland te bevorderen. Of dat nu via je lidmaatschap is, door je fysiek in te zetten om de omstandigheden op een strand of terrein te verbeteren of via een complimentje waarmee je ons extra energie geeft om ons werk voort te zetten. Denk je er inderdaad aan om ons een financieel steuntje in de rug te geven, dan vind je hier het antwoord op je administratieve en belastingtechnische vragen.

Wat is het verschil tussen schenkingen, donaties, giften en een legaat?

Een donatie is een bijdrage aan een organisatie om haar doel te bereiken, bijvoorbeeld het blijven nastreven van idealen waar jij achter staat. Een donatie is een ander woord voor een schenking of gift. Maar het woord donatie gebruik je alleen bij een schenking aan organisaties.

Ik wil tijdens mijn leven een schenking doen. Hoe zit dat?

Een schenking doen aan een vereniging zonder ANBI-status zoals NFN Open & Bloot is toegestaan en mogelijk. Wil je in aanmerking komen voor fiscale aftrekbaarheid bij je inkomstenbelasting, dan gelden er enkele voorwaarden:

• De schenking moet periodiek zijn met een looptijd van minimaal vijf jaar. Je doneert bijvoorbeeld vijf jaar lang een vast bedrag.
• De periodieke schenking moet zijn vastgelegd in een overeenkomst die door een notaris is opgemaakt of die je zelf met de vereniging sluit.
• Je mag niets in ruil krijgen voor je periodieke schenking. Als je aan deze voorwaarden voldoet, kun je het hele bedrag aftrekken van de inkomstenbelasting zonder dat daar een minimum of maximum aan is verbonden. Aan de kant van de ontvanger, dus aan de kant van NFN, zijn er ook kanttekeningen. Een organisatie is verplicht om schenkbelasting te betalen over een jaarlijks door de Belastingdienst vastgesteld bedrag. In 2021 was dat € 3.244,00, vanwege de coronacrisis een bedrag van € 1.000,00 meer dan normaal. Het bedrag voor 2022 is nog niet vastgesteld, maar zal waarschijnlijk rond de € 2.300,00 liggen. Daarboven betaalt NFN Open & Bloot belasting over het ontvangen donatiebedrag.

Ik hoef niets af te trekken van de belasting; ik wil gewoon iets doneren.

Dat kun je altijd doen, want bij bedragen onder de € 2.300,00 heeft niemand daar iets mee te maken. Je donatie kan eenmalig of periodiek zijn, je kunt dit zelfstandig doen of ervoor kiezen om naar een notaris te gaan. Dan kun je je eigen voorwaarden laten formuleren. Om een voorbeeld te geven: je kunt afspreken dat wanneer je inkomen onder een bepaalde grens daalt, de periodieke donatie wordt stopgezet.

Ik wil na mijn overlijden iets schenken. Hoe regel ik dat?

Je kunt ervoor kiezen om na je overlijden iets waardevols achter te laten. Dat kan geld zijn, maar ook aandelen, (een deel van) je woning of andere waardevolle spullen. Dit heet dan een legaat. Je benoemt de ontvanger als mede-erfgenaam. De ontvanger in kwestie deelt de erfenis dan met andere erfgenamen. Je kunt er ook voor kiezen om de erfenis op te delen en bepaalde zaken aanwijsbaar achter te laten aan bepaalde doelen of personen. Wat betreft de belastingen gelden hierbij dezelfde regels als bij giften en donaties.

Doneren aan NFN Open & Bloot

Steun ons werk

Met jouw donatie kunnen wij ons blijven inzetten voor alle naaktrecreanten in Nederland. Vind jij het belangrijk dat bloot gewoon blijft, dat naaktstranden behouden en uitgebreid worden én dat NFN steeds weer opnieuw de media opzoekt om naaktrecreatie bespreekbaar te maken, een realistisch beeld te scheppen en hiermee de maatschappelijke acceptatie vergroten? Doe dan een donatie. Hartelijk dank! 

Bedrag

Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu