Voedselbesparingstips van UIT! - Natuurlijk! NFN

Voedselbesparingstips van UIT!

Voorkom voedselverspilling

Bijna een tiende van het eten en drinken in Nederlandse huishoudens
verdwijnt ongebruikt in de vuilnisbak. Met ruim zeven miljard mensen
op aarde is het belangrijk om zorgvuldig met grondstoffen en
voedsel om te gaan. Daarom vijf tips tegen voedselverspilling.

Bron: UIT! Winternummer 2021

TooGoodToGo tips tegen voedselverspilling UIT!

1 Voedselredders gezocht!

 

Met de slimme app Too Good To Go red je voedsel van de vuilnisbak. Het werkt zo: een supermarkt, café, restaurant, (banket)bakker of traiteur heeft heerlijk eten over dat niet meer verkocht gaat worden en zet dit voor een derde van de oorspronkelijke prijs in de app.

Dan kom jij in actie: je reserveert en betaalt een aankoop direct. Op de aangegeven tijd haal je de bestelling op en dan wordt het spannend, want je weet van tevoren niet wat er precies in jouw magic box zit. Zo heb je de ene keer groenten en fruit te pakken, de andere keer brood of zelfs taartjes. Geen straf dus om op deze manier voedselverspilling te bestrijden.

Momenteel doen er al bijna zesduizend winkels en ketens mee, dus wie weet wat voor lekkers er bij jou in de buurt allemaal te redden is.

2 Koken met je maatje

 

Wat je niet overhoudt, hoef je ook niet weg te gooien. Nu kun je voor alles je keukenweegschaal tevoorschijn halen, maar er is iets eenvoudigers: het Eetmaatje van het Voedingscentrum. Dat is een handige maatbeker met porties in plaats van grammen. Je hoeft hem alleen maar te vullen met ongekookte pasta, couscous of rijst tot maximaal vier porties en je hebt niets teveel. Ook helpt je nieuwe keukenvriend je om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden. Het Eetmaatje is tegen een vergoeding van de verzendkosten verkrijgbaar bij het Voedingscentrum.

Eetmaatje van Voedingscentrum magazine UIT! Natuurlijk!NFN
Kruidenpotjes tuintje op je aanrecht magazine UIT! Natuurlijk!NFN

3 Tuintje op je aanrecht

 

Kruiden geven jouw eten een extra kick. Om te voorkomen dat je het zoveelste halflege bakje van de buurtsuper versnotterd weg moet gooien, kun je verse kruiden op je aanrecht zetten. Met deze potjes van Mepal hebben je plantjes altijd genoeg water zodat jij er steeds opnieuw van kunt oogsten. Bovendien zijn jouw planten in deze potten gezellig met z’n tweeën.

Zo kun je jouw dille, basilicum of tijm een groene huisgenoot geven. Verse munt voor een warme kop thee op een koude winteravond bijvoorbeeld. Dat ruikt nog lekker ook!

4 Kliekjesdag

Ligt jouw koelkast aan het einde van de week vol met bergen bewaarde restjes? Las dan een ouderwetse ‘kliekjesdag’in waarop je alles uit de kast trekt voor een lekkere van-alleswat-maaltijd of een kliekjespizza! Je kunt je creativiteit de vrije loop laten, maar je ook laten inspireren door de recepten van De Verspillingsvrije Coach, een app van Milieu Centraal. Zo maak je in een handomdraai bruschetta’s, broodtaart of een heerlijke pastasalade.

Ook handig: in de app staat een lijstje met lang houdbare must-haves voor je voorraadkast. Zo weet jij met de meest uiteenlopende restjes een heerlijke maaltijd op tafel te zetten.

Kliekjes voedselbesparingstips magazine UIT! Natuurlijk!NFN
Groenten fermenteren voedselbesparingstips magazine UIT!

5 Pak je moment en koop slim

 

Als je koopt wat er in het huidige seizoen groeit, doe je daar niet alleen je portemonnee een plezier mee, maar ook je smaakpapillen. Weet jij deze winter mooie groenten op de kop te tikken, dan kun je die het best groot inkopen en inmaken voor de rest van het jaar. Inmaken, en ook fermenteren, is weer helemaal hot en het is makkelijker dan je denkt. Met het nieuwe boek Groenten fermenteren – van seizoen tot seizoen van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren), sta je versteld van al het lekkers dat jij eigenhandig kunt maken.

Zo kun je jouw dille, basilicum of tijm een groene huisgenoot geven. Verse munt voor een warme kop thee op een koude winteravond bijvoorbeeld. Dat ruikt nog lekker ook!

Gebruik je zintuigen

Er is nog nooit zoveel keuze in voedsel geweest als tegenwoordig, maar daar
moeten we wel mee leren omgaan. In 2019 verspilden Nederlandse huishoudens
34,3 kilo eten per persoon: bijna zeven kilo minder dan in 2016. Sinds de eerste meting in 2010 is er een daling te zien van 29 procent. We gaan dus met z’n allen de goede kant op, maar het kan natuurlijk altijd beter. Voorkom dat je te snel eten weggooit. Gebruik je zintuigen en staar je niet blind op de houdbaarheidsdatum.

Deze twee aanduidingen kun je tegenkomen op de verpakking:
* THT: Tenminste Houdbaar Tot-datum. Kijk, ruik en proef na de datum
of het product nog lekker is.
* TGT: Te Gebruiken Tot-datum. Gebruik of vries het product voor of op deze
datum in.

Voedselbesparingstips magazine UIT! Natuurlijk!NFN

Twee opmaakrecepten!

Maak zelf Broodtaart en rijstkoekjes

Heb je ondanks je eetmaatje toch teveel rijst gekookt? Hoera! Want we hebben een opmaakrecept dat zo lekker is, dat we soms expres uitschieten bij het rijstkoken.

En als je steeds je brood dat over is, in de vriezer hebt gestopt, heb je nu voldoende gespaard om onze heerlijke broodtaart te maken!  

Natuurlijk! NFN magazine UIT! Winternummer 2021
Dit artikel stond in ons magazine UIT!

UIT! is een tijdschrift over naaktrecreatie: boordevol naturistische vakantiebestemmingen, campinginfo, reistips, wellness, interviews en achtergrondartikelen. Het verschijnt twee keer per jaar. Als NFN-lid krijg je elke nieuwe editie van UIT!

Menu