Naaktrecreatie in najaar & winter - Natuurlijk! NFN

Naaktrecreatie in het najaar en de winter

Naakt recreeëren in het najaar en de winter

Naaktrecreatie in het najaar en de winter geen goed huwelijk? Toch wel! Uiteraard is een bezoek aan een van de vele sauna- en wellnesscentra populair onder naaktrecreanten. Maar wist je ook dat er verschillende locaties zijn die open blijven in de winter? Denk aan bed and breakfasts, huisjes en – voor de echte winterbikkels – ook campings. 

Figuranten gezocht

Winterkamperen

Kamperen in de winter? Geen probleem voor sommige mensen. Meestal niet in een tent, dat is vaak te koud, maar met een caravan of camper is het prima te doen. Bloot zijn de meeste winterkampeerders vaak niet de hele dag. Er zijn mensen die wel bloot buiten rond wandelen bij koude temperaturen, maar gebruikelijk is het niet. Maar een paar saunagangen of een blote duik in het campingzwembad? Heerlijk!  In de winter gaat het op een camping of verenigingsterrein vooral over samenkomen met anderen, samen eten in de verwarmde kantine of het clubhuis en genieten van de rust en de natuur die er heerst op de veelal lege camping. 

Waarom zou je in de winter naar een naturistencamping gaan en niet naar een textielcamping? Want waarschijnlijk ben je het meest van de dag gewoon gekleed. Het blijkt dat kampeerders het vooral fijn vinden om onder gelijkgestemden te verblijven. De rustige en relaxte sfeer die er ’s zomers heerst, is er ook in de winter. Bovendien kun je binnen gerust je kleren uittrekken. Ook het praktische blijft, want ’s ochtends in de kou in je badjas naar het sanitair lopen voor een douche zonder gedoe met kleedhokjes is natuurlijk ook in de winter handig. 

Tip: Toch met de tent winterkamperen? Zorg dan voor een nylon of polyester tent. Katoen wordt nat en als het bevriest is het zwaar en stug. Wel goed ventileren, om condens aan de binnenkant te voorkomen! 

'In de winter gaat het meer over de saamhorigheid'

Huur eens een huisje met sauna of hottub

Zin om er even uit te zijn met je partner, familie of vrienden? Een huisje of bed and breakfast met wellnessfaciliteiten zoals een sauna of hottub zijn goede opties. Ze zijn het hele jaar open en weer of geen weer, relaxen kun je er altijd.  We hebben er op onze locatievinder BlootKompas! al een aantal op een rij gezet. 

Winterzwemmers in open water

Buiten zwemmen in open water is een trend. Er zijn veel mensen die ’s winters een blote duik nemen in bijvoorbeeld de Noordzee of bij een van de vele stranden in het binnenland. Maar denk ook eens aan de mogelijkheid om dit te doen op een camping met een zwemvijver. Daar zwemmen ook vaak mensen in de winter. 

Wereldberoemd werd Wim Hof door het extreem verleggen van zijn grenzen. Hof, ook wel bekend als The Iceman, liep blootvoets een halve marathon boven de poolcirkel, zwom onder ijs  oor en stond langer dan een uur tot aan zijn kin in een bak met ijsblokjes. Sindsdien inspireert hij mensen over de hele wereld om de kou op te zoeken.  Bart Biermans is gecertificeerd Wim Hof-therapeut en vertelt: “Extreme kou heeft een vergelijkbaar effect als een hete sauna, je bloedvaten knijpen samen en gaan weer open, dat houdt je vaatbed flexibel. Ook stijgt je hartslag, net als met sporten. Zie het als fitness voor je vaten.”

Wie methodes zoals die van Wim Hof volgt zou controle krijgen over het eigen zenuwstelsel en meer weerstand opbouwen tegen
extreme kou. Een effect dat in 2014 is aangetoond door de Radboud Universiteit: iets wat wetenschappers voorheen niet mogelijk achtten. Meerdere studies laten bovendien zien dat bijvoorbeeld koud douchen een positieve invloed heeft op ziekteverzuim, maar het is nog niet onomstotelijk bewezen dat je immuunsysteem er echt sterker van wordt. En een zwembroek? Die doet meer kwaad dan goed. “Als je uit zee komt met een natte broek blijft de kou langer in je lijf zitten. Je kunt zelfs last van je liezen krijgen.” Een prima idee dus om je duik bloot te nemen. Zorg dat je altijd op een veilige manier en locatie te werk gaat,  zodat je geen gevaar loopt als je onverhoopt niet lekker wordt. Ga dan ook niet in je eentje dippen.”

Tip: Op sociale media vind je allerlei groepen over winterzwemmen. Sluit je eens bij een van hen aan.

'Een zwembroek? Die doet meer kwaad dan goed'

In eigen tuin!

Heb jij de luxe van een eigen tuin? Denk dan eens aan een sauna of hottub in je achtertuin. Als er dan weer eens een ouderwets dik pak sneeuw valt dan blijf je lekker thuis en warm je op in je eigen wellnessparadijs. Als lid van NFN Open & Bloot is er ledenvoordeel bij Welvaere, de hottubspecialist van Nederland. Lees hier tips voor naakt recreëren in eigen tuin,

Zwemmen in een overdekt zwembad

Er zijn best veel zwembaden in Nederland die naaktzwemuren organiseren. Vaak start het naaktzwemseizoen in het najaar en loopt het door tot het eind van het voorjaar. Het is dus echt een activiteit die je vooral in de koude, donkere maanden kunt doen. Benieuwd naar alle naaktzwemuren in Nederland? Je vindt ze in onze naaktzwemkalender

Sauna & Wellness

De sauna is voor veel naaktrecreanten onmisbaar in de winter. Een avond, een middag of een hele dag relaxen? Het kan allemaal in de vele sauna’s en wellnessresorts in Nederland.  Beleef die lekkere opgieting, laat je masseren en koel af in een koud dompelbad of in een zwemvijver. Ook bij veel naturistenverenigingen is de sauna in de winter extra vaak open op avonden en in de weekenden.

Tip: huur eens een privésauna! Dat staat garant voor quality time met zijn tweetjes of comfortabel genieten met een groep vrienden.

Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu