Zuinig rijden naar de zon - Natuurlijk! NFN

Zuinig rijden naar de zon

TEKST: LAETITIA BAARS & JOERI DE HOOG

Zuinig rijden

De zomervakantie komt eraan! Misschien ben jij één van die  Nederlanders die plannen heeft om met de auto naar een naturistische vakantiebestemming te rijden. Maar na vliegschaamte, begint onder veel automobilisten ook autoschaamte de kop op te steken. Lastig, want het blijft en verdraaid handig vervoersmiddel en elektrisch rijden is nog niet voor iedereen haalbaar. We geven je 8 tips hoe je zo zuinig mogelijk rijdt.

Volle bandjes

Controleer je bandenspanning! Een te lage bandenspanning geeft meer wrijving en dus voor meer brandstofverbruik. Een te hoge bandenspanning zorgt voor versnelde slijtage op het midden van de band. Niet alleen als je op vakantie gaat, trouwens, ook thuis in het dagelijkse verkeer. Probeer er een gewoonte van te maken om de spanning elke drie maanden te controleren. Dan verbruik je niet alleen minder brandstof, maar slijten ook je peperdure banden.

travel light

Minder gewicht is minder verbruik. Volgens de Amerikaanse milieuorganisatie EPA levert elke 45 kilo aan passagiers of bagage een stijging op van 1 procent verbruik. Dat is niet schrikbarend, maar met zaken als fietsen, kampeeraccessoires en proviand zit je zó op 200 kilo extra.

geduld is een schone zaak

Wist je dat je 25 procent minder brandstof verbruikt als je 100 km/u rijdt in plaats 130 km/u? Nog zo’n leuk advies: trek niet te hard op. Vanuit stilstand in beweging komen, kost de meeste energie, en hoe harder je optrekt, hoe groter de kans dat je meer slurpende toeren draait in een lage versnelling. Om dezelfde reden: rem niet meteen als bij je voorligger de remlich-ten aan gaan. Bij een gevaarlijke situatie moet je natuurlijk remmen, maar als je genoeg afstand houdt, volstaat het vaak om alleen het gaspedaal los te laten. Zo hoeft de motor daarna minder hard te werken om je auto weer op snelheid te krijgen. Bovendien veroorzaak je dan geen schrikreactie bij je achterligger, waardoor er minder kans op file is. Win-win!

Zuinig rijden naar de zon
Zuinig rijden naar de zon
Dog travel by car
Speedometer close up background

rolling rolling

Vaak zie je een stoplicht of tolpoort al van veraf aankomen. Probeer er een sport van te maken om je auto uit te laten rollen. Het duurt maar een paar seconden langer en het zijn gewoon gratis kilometers. Free miles kun je ook rijden door de koppeling in te drukken op een lange, licht aflopende helling. Rijd je in een heuvelachtig gebied, dan kun je zo per tank soms wel 30 kilometer uitsparen. Let op: bij korte stukken voor een stoplicht werkt dit niet. De nieuwe generatie automotoren wordt namelijk draaiende gehouden door de wielen, die dan ontkoppeld zijn, dus wordt er automatisch een beetje brandstof geïnjecteerd zodat de motor niet afslaat. Pas bij een lange helling weegt dit kleine beetje op tegen de uitgespaarde afstand.

Frisse lucht

Controleer of je de airco niet automatisch aan hebt staan! Op hete dagen wil je absoluut niet zonder, maar op koelere dagen is het niet nodig en het kan tot wel 30 procent aan brandstof schelen. Een raampje open dan? Dat is niet veel beter: het geeft meer luchtweerstand en kan vooral bij hogere snelheden tot 20 procent meer brandstofverbruik leiden. Het verschilt per auto, maar als vuistregel wordt gesteld: onder de 80 km/u raam open, daarboven de airco.

skip de poortjes

Rijd je veel over tolwegen? Overweeg dan een tolbadge. In plaats van helemaal tot stilstand te komen voor een poortje, kun je met zo’n 20 km/u doorrijden. Dat spaart niet alleen tijd, maar ook nutteloos ronken in een rij met trage toeristen. Een tolbadge koop je via de ANWB voor zo’n 20 euro en kost daarna een paar euro per maand.

Zuinig rijden op tolwegen

Aerodynamica

Ja, het scheelt echt! Hoe gestroomlijnder je vervoersmiddel is, hoe minder brandstof je nodig hebt. Daarbij telt vooral de luchtweerstand aan de voorkant. Daardoor kan zelfs een aerodynamische dakkoffer tot wel 10 procent meer verbruik zorgen dan een karretje. Een karretje zit namelijk in de slipstream van je auto. Bovendien rijd je met een aanhanger uit voorzorg vaak langzamer, waardoor je ook zuiniger rijdt. Ook een trekhaakkoffer is een goed alternatief. Toch een dakkoffer? Haal hem op je plaats van bestemming meteen van je auto, want bij alle tussentijdse ritjes zorgt ‘ie voor een groter verbruik dan nodig. Kun je geen genoeg krijgen van slipstream-voordeel? Er zijn automobilisten die bewust achter een vrachtwagen of bus gaan rijden. Dit kan al voordeel opleveren vanaf zo’n 50 meter afstand. Ga niet dichterbij, ook al scheelt het meer brandstof, want het is levensgevaarlijk.

 

Feest in de file

De Route du Soleil; het klinkt al als vakantie, zelfs als je in een urenlange file staat. Probeer je auto zoveel mogelijk in beweging te houden, door langzaam te rijden en waar mogelijk helemaal op de koppeling. Dan hoeven jij en je achterliggers minder te remmen en op te trekken, wat veel brandstof spaart. Staat er een monsterfile aangekondigd? Neem de eerst mogelijke afslag voor een uitgebreide lunch of koffiepauze in de zomerzon. Is véél leuker dan in de file staan en het scheelt een nutteloos ronkende motor.

Dit artikel stond in ons magazine UIT!

UIT! is een tijdschrift over naaktrecreatie: boordevol naturistische vakantiebestemmingen, campinginfo, reistips, wellness, interviews en achtergrondartikelen. Het verschijnt twee keer per jaar. Als NFN-lid krijg je elke nieuwe editie van UIT!

Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu