Wadden vrijheid - Natuurlijk! NFN

WADDEN VRIJHEID

Blogger Sander ging voor het eerst bloot wadlopen en deelt zijn ervaringen met ons! 

natuurlijkNFN blog profiel sander

door SANDER
25 februari 2021

Al jaren kom ik op de Wadden, maar wadlopen had ik nog nooit gedaan. Het idee alleen al: tot je middel in de modder, schurend zand in je broekspijpen en dan geen meter vooruit komen… Dat is echt niets voor mij! Terwijl ik toch best wel sportief ben: ik loop graag hard, doe drie keer per week aan fitness en zwem regelmatig. Tot afgelopen zomer.

Afgelopen zomer las ik dat er een tocht zou zijn van Lauwersoog over het wad naar Schiermonnikoog. Van de vaste wal naar een eiland lopen, dat leek mij geweldig! Een sporter stelt zichzelf graag doelen: het behalen van het eiland als einddoel leek mij een sportieve uitdaging. Er zijn verschillende organisaties die deze tocht organiseren, maar dat schurende zand in mijn broekspijpen hield me tegen. Totdat ik zag dat NFN deze oversteek ook organiseerde. Ik twijfelde geen moment en trok mijn stoute schoenen aan, want dat is ook daadwerkelijk het enige dat je aan hebt. Het wad kan namelijk schelpen, krabben en andere scherpe ellende met zich meebrengen, waardoor een paar all-stars een voorwaarde zijn.

Vanaf Leeuwarden vertrok ik met de bus naar Lauwersoog, waar ik gastvrij door NFN werd begroet. Ik kreeg een flesje water, een rol DEXTRO én de mededeling dat we niet helemaal van Lauwersoog naar Schier konden oversteken. De vaargeul, waar o.a. de veerdienst doorheen vaart, moesten we oversteken per boot. Vanaf het moment dat die boot het zeegat uittrok, trokken wij ook alles uit en begon onze naakte oversteek.

Al wandelend raakte ik al snel aan de praat met anderen. Ik was alleen, maar heb me daar midden op het wad geen enkel moment alleen gevoeld. Zoals het al snel bij het naturisme gaat, spelen respect en vrijheid een belangrijke rol. Als Mozes midden in de Dode Zee heb ik de geuren en kleuren van het wad opgesnoven en op me in laten werken. Wat een vrijheid, wat een natuur! En wat natuurlijk omdat dit als Adam te mogen beleven. Dit is zoals het leven, dus het naturisme, bedoeld is voor mij. Eén met de natuur! Een ervaring die ik niet had willen missen. En dat schurende zand op de blote huid en tot je middel in de modder? Er zijn wellnesscentra die daar hele treatments van hebben gemaakt. En dat is niet voor niets, want het was heerlijk! Wadden vrijheid!

natuurlijkNFN blog profiel sander

Ik ben Sander en selfmade-naturist. Vanaf dat ik als 12-jarige in de bibliotheek het blad ‘Naturisme’ zag liggen, ben ik het naturisme gaan ontdekken en werd alles voor mij steeds meer vanzelfsprekend. Inmiddels ben ik getrouwd met een niet-naturist, wat het niet altijd makkelijker maakt. Ik leef af en toe in twee werelden, wat mij in de gelegenheid stelt te relativeren. 

Naturisme streeft gelijkheid na, maar doordat ieder mens tóch anders is, geldt ook voor de naturist ‘zoveel mensen, zoveel meningen’. Mijn verbazing, verwondering, kritische en humoristische kijk op alles wat er zich afspeelt rondom de zoektocht naar (en het uiten van) het ‘ultiem jezelf zijn’, deel ik graag met jullie op het Natuurlijk! NFN blog.

Sander

Blogger Natuurlijk! NFN

Menu