Zo praat je makkelijk over naaktrecreatie - Natuurlijk! NFN

Zo praat je makkelijk over naaktrecreatie

Hoe makkelijk vertel jij dat je graag in je blootje bent? Aan iedereen die het horen wil of alleen als je er echt niet omheen kan? Met deze tips voel je je zekerder en durf je er misschien wél over te praten. En hoe meer mensen er open over vertellen, hoe normaler het wordt! We hebben tien tips om het praten over jouw keuze makkelijker te maken. 

1. Wees trots

Breng het positief! Als je enthousiast, zelfverzekerd en trots vertelt, krijg je ook enthousiasme terug. Wie houdt er nu niet van het gevoel van vrijheid?

2. 2,5 miljoen

Voel je gesterkt door het feit dat 2,5 miljoen andere Nederlanders ook graag in hun blootje recreëren. Daarmee is naaktrecreatie net zo doorsnee als dagelijks in de file staan of maagzuurremmers slikken.

3. Wie heeft er gelijk?

Wat mensen gek vinden, maakt jou nog niet gek. “Naaktrecreanten schamen zich doorgaans niet voor hun eigen gedrag, maar alleen voor het beeld dat de toehoorder mogelijk van ze krijgt,” vertelt psycholoog Roderik Bender. “Maar stel dat de mensen het inderdaad maar gek vinden. Wat zegt dat dan over jouw waarde als persoon? Wordt die minder? Waarschijnlijk vind je niet dat ze gelijk hebben. Hoe belangrijk wil jij het oordeel maken van iemand die op dit vlak duidelijk geen verstand van zaken heeft?”

Aerial view of various coffee

4. Proefkonijn

Oefen je ontboezeming niet meteen op je schoonouders, maar op iemand die niet zo dicht bij je staat. Daardoor kun je het luchtig brengen en het zal hem of haar toch niet zo veel kunnen schelen. Ideale omstandigheden om te repeteren!

5. Blanco

Realiseer je je dat je toehoorder misschien helemaal geen oordeel heeft over mensen die graag in hun blootje zijn. Er is dus een goede kans dat diegene het geen enkel probleem vindt. Of sterker nog: dat-ie zelf ook wel eens naar het naaktstrand blijkt te gaan.

natuurlijk! nfn voel je vrij!

6. Zo raakte je
aangestoken

Vertel wie jou ooit op het idee bracht. Zo hoort je toehoorder meteen dat je dus niet de enige bent. “Een collega vertelde zó leuk over het vrije gevoel op die blotebillencampings dat wij er steeds meer over gingen nadenken en het ook eens geprobeerd hebben. Zo fijn!”

7. Verdacht

Schiet niet bij voorbaat in de verdediging door meteen te zeggen dat een naaktstrand of -camping niets met seks te maken heeft. “Als je het zelf ter sprake brengt, brengt dat vaak verdenkingen met zich mee,” vertelt psycho-loog Roderik Bender. “Om wat voor onderwerp het ook gaat.”

natuurlijk NFN blog naturisme
vrouw strand parasol zee natuurlijk! nfn

8. Funest?

Hoe erg vond Nederland het dat singer-songwriter Douwe Bob in zijn blote kont in het water dook bij het Songfestival in Zweden? Hoe funest was het voor de carrière van politicus Henk Krol toen er ooit een foto opdook van hem in zijn nakie op het strand? En voor die van Angela Merkel, pontificaal bloot op een FKK-strand in haar twintigerjaren? Precies. Er kan dus niets ergs gebeuren als je deze ontboezeming doet. Je reputatie is op meer gebouwd dan badkleding!

9. Respect

Niet iedereen die jij tegenkomt, zal iets hebben met bloot ontspannen. En dat is prima. Iedereen mag zijn of haar vrije tijd doorbrengen op een manier zoals hij of zij dit prettig vindt. Je hoeft dus ook niemand te overtuigen. Ieder z’n ding! Als je de keuze van de ander respecteert om níét uit de kleren te gaan, is het makkelijker voor hem of haar om jouw keuze te respecteren.

Jongeren chillen in zee
NatuurlijkNFN zwemfeest De Scheg sauna

10. Zo niet, dan toch

Reageert iemand toch een beetje zuinig op je openbaring? Blijf onverminderd enthousiast en breng het gesprek op de sauna. Bloot in de sauna kan vrijwel altijd op begrip rekenen en zo realiseert je gesprekspartner zich langzaamaan hoe klein het verschil eigenlijk is.

Magazine UIT!

UIT! is een tijdschrift over naaktrecreatie: boordevol naturistische vakantiebestemmingen, campinginfo, reistips, wellness, interviews en achtergrondartikelen. Het verschijnt twee keer per jaar. Als NFN-lid krijg je elke nieuwe editie van UIT!

Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu