Naaktstranden op de Waddeneilanden - Natuurlijk! NFN

Naaktstranden op de
Waddeneilanden

Waar kun je bloot uitwaaien?

Zonder boot kom je er niet weg, toch voelen veel mensen zich er vrij: de Waddeneilanden. Waar de wind je kopzorgen wegblaast, waar de lucht zilt proeft en waar het water altijd dichtbij is. Dat ervaar je uiteraard het liefst in je blootje! Hoe zit het precies met de naaktstranden op de Waddeneilanden? Waar kun je er zoal uit de kleren?

Tekst: Nadja Schijveschuurder
Beeld: VVV / Sandra Engels /  Simone Wittgen

Vrijheid, blijheid op de meeste eilanden

Volgens de wet op naaktrecreatie (art. 430a WvS) mogen gemeentes naaktstranden aanwijzen en mag je bloot op plekken die hiervoor geschikt zijn.

Texel en Ameland hebben aangewezen naaktstranden. Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog niet of niet meer. Het wordt hier afgeraden om op drukke textielstranden,  bloot te zonnen of te wandelen. Deze plekken zijn dan ook niet geschikt voor naaktrecreatie.

Maar verder mag het overal. Dit is voor ons een ideale situatie die goed past bij het vrijheidsgevoel van de eilanden. Lees meer informatie op nfn.nl/naaktrecreatie-en-de-wet/

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken wat elk eiland specifiek vor bloteriken te bieden heeft!

NFN Open & Bloot organiseert dit jaar ook twee blote wadlooptochten, eentje op 19 juli 2023 en de andere op 26 augustus. Lees hier meer informatie!

Naaktstranden op Texel

De eerste letter van TVTAS is het grootste Nederlandse Waddeneiland. Texel hoort als enige bij de provincie Noord-Holland en je vaart er vanuit Den Helder al in twintig minuten naartoe.

Hier ligt ook direct de enige camping waar je als naaktrecreant welkom bent: camping Loodsmanduin in het Nationaal Park Duinen. Daar is een gedeelte ingericht waar je ongestoord bloot kunt zijn. Wil je echter gebruikmaken van het campingzwembad, dan moet je badkleding aan.  

Reden te meer om je heil op een van de twee officieel aangewezen Texelse naaktstranden te zoeken!

Twee officiële naaktstranden

Het eerste strand ligt in Den Hoorn, vlakbij camping Loodsmanduin. Bloot zonnen doe je tussen strandpalen 8 en 10.13. Er zijn geen voorzieningen, maar ter hoogte van paal 10.33 vind je Paviljoen Paal 9 en een strandkiosk waar je – gekleed – iets te eten of drinken scoort.

Meer informatie en routebeschrijving Naaktstrand Den Hoorn Texel

Het tweede naaktstrand ligt vlakbij De Cocksdorp, helemaal in het noorden van het eiland. Je mag hier uit de kleren tussen paal 26.4 en 27.45. Een knorrende maag? Bij strandopgang Krimweg staat Paviljoen Paal 28. Daar ben je welkom, maar niet bloot.

Meer informatie en routebeschrijving Naaktstrand De Cocksdorp Texel 

Naaktstranden op Terschelling

Terschelling is misschien wel het meest veelzijdige eiland. Enerzijds vind je er volop gezelligheid in de vele cafés en restaurants, anderzijds is de natuur afwisselend met bossen, polders en witte zandstranden. Je kunt er eindeloos zwerven in stilte per fiets of te voet.

De veerboot vanuit Harlingen doet er anderhalf uur over en je auto is welkom aan boord. Er is ook een snelboot, maar onze tip is om lekker de tijd voor je vaartocht te nemen. Je hebt dan gelijk het vakantiegevoel te pakken! 

De boot meert aan in West-Terschelling, het grootste van de zes dorpen op Terschelling.

Geen officieel strand meer, maar laat dat je niet tegenhouden

Op Terschelling zijn geen officiële naaktstranden meer, maar bloot liggen en wandelen mag overal. Vermijd wel de drukke stranddelen en -opgangen en gebruik je gezonde verstand.

De meeste blote zonaanbidders zoeken rustige plekken op ten westen van strandopgang West aan Zee en ten oosten van strandopgang Formerum. Bij beide strandopgangen vind je openbare toiletten en parkeerplaatsen. Er zijn meerdere strandpaviljoens waar je je – gekleed – in de watten kunt laten leggen.

Het populairste naaktstrand van Terschelling vind je tussen Lies en Hoorn ten oosten van paal 12. Dit was vroeger een officieel aangewezen naaktstrand. Houd je van rust, zoek dan een duinpannetje op de oostpunt van het eiland.

Meer informatie en routebeschrijving Naaktstrand Terschelling

Naaktstranden op Vlieland

Na anderhalf uur varen vanuit Harlingen overvalt de Vlielandse rust je zodra je voet aan land zet. Badgasten mogen geen auto meenemen en het smalle eiland heeft maar één dorp. De mooie stranden, de stilte, de vrijheid en de natuur zorgen dat je direct verliefd wordt op dit eiland.  

Het strand strekt zich aan de noordzijde van het eiland twaalf kilometer uit. Hier moet je zijn voor een oneindige strandwandeling. Ondanks vakantiedrukte kun je hier stukken lopen zonder dat je iemand tegenkomt. De waddenkant van het eiland is niet minder prachtig. Zeker bij laagtij is het genieten van de scharrelende vogels en het uitzicht tot aan Harlingen.

Pas op voor krachtige stroming

Het hele Noordzeestrand van Vlieland is geschikt om uit de kleren te gaan, behalve het drukste gedeelte tussen paal 50 en paal 51. Op dit bewaakte stuk textielstrand houdt de Vlielandse versie van Baywatch de boel nauwlettend in de gaten. Verder kun je ongestoord ontspannen, ook in de duinen. Daar vind je talloze windstille zonplekjes.

Eén waarschuwing: in het water liggen strekdammen die de sterke zeestroming verminderen. Neem je een duik, blijf dan weg van de dammen. Ze kunnen muien veroorzaken, geulen met een gevaarlijk krachtige stroming naar zee. Tussen paal 53 en 54 is de stroming ook sterk, dus ga daar ook de zee niet in.

Meer informatie en routebeschrijving Naaktstrand Vlieland

Naaktstranden op Ameland

Vijftig minuten varen vanuit Holwerd brengt je op Ameland. Je ontdekkingstocht voert je hier langs vier dorpen: Hollum, Nes, Buren en Ballum. Ameland is toegankelijk voor auto’s, maar is bij uitstek geschikt om per fiets te verkennen. Overal worden de tweewielers verhuurd en je bereikt er de mooiste plekjes van dit bijzondere eiland mee.

Uitkijken over de Noordzee

Van de vijf eilanden is Ameland het meest ‘streng’ wat betreft bloot recreëren. Alleen het Noordzeestrand tussen paal 18 en paal 20 is hier officieel voor aangewezen. Maar dan heb je ook een prachtig strand te pakken vanwaar je uitkijkt over de Noordzee. Voorzieningen zijn hier niet, dus neem een tas met lekkers mee.

Meer informatie en routebeschrijving Naaktstrand Ameland

Naaktstranden op Schiermonnikoog

De boot vanuit Lauwersoog brengt je in drie kwartier naar natuureiland Schiermonnikoog. Groot is het eiland met 44 vierkante kilometers niet, maar het is groots in schoonheid en rust. Ook ‘Schier’, zoals het eiland wordt afgekort, is autoluw: alleen de bewoners mogen er autorijden.

Schiermonnikoog heeft, net als Vlieland, één dorp. Qua inwonersaantal is Schiermonnikoog de kleinste gemeente van ons land. Wandel je langs de vele oude huizen, dan waan je je een eeuw terug in de tijd. Kijk in het dorp gelijk even naar de gigantische onderkaak van de Blauwe Vinvis die in 1950 in de Zuidelijke IJszee geschoten werd.

Breedste strand van Europa

Alleen het drukste strandgedeelte ten westen van paal 2 en ten oosten van paal is vaak ongeschikt om uit de kleren te gaan. Schiermonnikoog heeft het breedste strand van Europa – maar liefst een kilometer – en dat betekent dat er ruimte zat is voor lange blootwandelingen.

Ook behoren de stranden tot de schoonste van Nederland. In de buurt van paal 2 zijn geen voorzieningen, vlakbij paal 7 vind je een kiosk van Strandpaviljoen De Marlijn.

Meer informatie en routebeschrijving  Naaktstrand Schiermonnikoog-Oost

Meer informatie en routebeschrijving  Naaktstrand Schiermonnikoog-West

Natuurlijk! NFN magazine UIT! Winternummer 2021
Dit artikel stond in ons magazine UIT!

UIT! is een tijdschrift over naaktrecreatie: boordevol naturistische vakantiebestemmingen, campinginfo, reistips, wellness, interviews en achtergrondartikelen. Het verschijnt twee keer per jaar. Als NFN-lid krijg je elke nieuwe editie van UIT!

Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu