Naaktrecreatie met een zichtbare beperking - Natuurlijk! NFN

Naaktrecreatie met een zichtbare beperking

Naaktrecreatie als je lichaam ‘stuk’ is kan soms een hele opgave zijn. Omdat je jezelf niet meer bloot durft te geven of omdat de faciliteiten in de sauna of het naaktstrand niet zijn ingericht op mensen met een handicap. Drie ervaringsdeskundigen vertellen over obstakels die ze tegenkomen en geven tips hoe je toch van de naturistische levensstijl kunt blijven genieten.

Naaktrecreatie met een beperking

‘Behalve dat mijn been eraf is, is er niks aan mij veranderd’

Richard (50) kreeg in 2008 een ongeluk met paard en wagen. Na vele operaties werd besloten zijn been te amputeren. Sinds 2011 draagt hij een beenprothese die aan een implantaat vast zit.

“Voor mijn ongeluk ging ik regelmatig naar de sauna en het naaktstrand en dat is nu niet veel anders. Tegenwoordig moet ik wel altijd eerst checken of er aangepaste voorzieningen zijn. Het liefst ga ik naar het strand. Daar gebruik ik krukken. Maar je kan bijvoorbeeld in Noordwijk en Scheveningen ook een strandrolstoel reserveren, waarmee je zelfs de zee in mag. In de sauna gebruik ik een speciale zwemprothese die waterbestendig is en goed tegen warmte en kou kan. Daarmee kan ik gewoon in de sauna rondlopen. Ik moet alleen extra goed letten op gladde ondergronden.

Uit de kleren gaan met mijn implantaat kostte me eigenlijk geen enkele moeite. Los van het feit dat mijn been eraf is, is er niks aan mij veranderd. Maar niet iedereen is hetzelfde, een handicap kan je onzeker maken. Er zijn mensen die geen korte broek of rokje meer durven dragen. Maar ik denk: je doet jezelf er wel tekort mee. Jouw prothese is je beste vriend die zorgt dat je dingen weer kunt doen. Als mindervalide mag je ook gewoon genieten van naaktrecreatie.

Natuurlijk word je wat meer bekeken als je iets hebt. Het verschil is dat naaktrecreanten er meer open over zijn. Ze vragen dan gewoon wat er gebeurd is met mijn been en dan is het ook klaar. Ik ben een keer een vrouw tegengekomen op de camping die was juist bloot gaan kamperen ómdat ze d’r borsten kwijt was door een amputatie. Ze kon zichzelf zijn, terwijl ze op een textielcamping werd nagestaard. Het is ook aan anderen om het te accepteren… of niet. Doen ze dat niet, dan heb ik er ook geen last van, dan is het hun probleem.”

‘Het zou fijn zijn als er wat meer aan mindervaliden werd gedacht’

Ferdinand  (71) kreeg twee jaar geleden een hersenbloeding en raakte daardoor verlamd aan zijn linkerzijde. Sindsdien maakt hij gebruik van een rolstoel of rollator.

“Mijn vrouw en ik waren fanatieke naturisten tot twee jaar terug. We gingen drie keer per jaar naar een naturistencamping in Zuid-Frankrijk en als het mooi weer was, dan vond je ons op het naaktstrand bij Bussloo. Bovendien bezochten we twee tot drie keer per maand een sauna.

Sinds mijn hersenbloeding doen we eigenlijk niets meer. Na veertig jaar lid te zijn geweest van NFN hebben we helaas het lidmaatschap opgezegd omdat we er toch niets meer mee konden. In Bussloo kan ik bijvoorbeeld wel tot aan het strand komen, maar ik kan niet door het zand heen of het water in. In de sauna zijn vaak afstapjes en als ik het zwembad in wil, dan heb ik een langzaam aflopende trap nodig om het water in te kunnen. Douches zijn vaak niet aangepast op mensen met een handicap. Dan heeft een vereniging een prachtig toiletgebouw voor mindervaliden en dan zegt men: ‘ons terrein is geschikt voor mindervaliden’. Ja, ammehoela! Als ik naar het zwembad wil, dan kan ik er niet in omdat er alleen steile trappetjes zijn. Het zou fijn zijn als er wat meer aan mindervaliden werd gedacht. Bijvoorbeeld door de aanleg van een plankier met een leuning zodat je het water in kunt als je moeite hebt met lopen. In Nederland zijn nauwelijks geschikte huurhuisjes voor mindervaliden. Met alleen een loopplank ben je er niet.

Ik ga makkelijk bloot, ook nu. Ik schaam me niet voor mijn lijf. Het belangrijkste is dat je accepteert hoe je lijf eruitziet. Bij FlevoNatuur zag ik ook mensen met een stoma. Dat is geen enkel probleem. Op een ‘gewoon’ strand word je eerder kritisch bekeken dan op een naaktstrand, is mijn ervaring. De acceptatie is een stuk groter.

We hebben het geluk dat we nog in onze tuin bloot kunnen zijn of soms gaan we naar vrienden. Maar het zou fijn zijn om ook weer naar een strand, vereniging of sauna te kunnen.”

Naturist tot in de kist natuurlijk! nfn

‘Ieder mens heeft wel iets aan zijn lichaam wat ‘ie ongemakkelijk vindt’

Annabelle (64) is spastisch en loopt daardoor sinds haar kindertijd heel moeilijk. Verplaatsen doet ze meestal met behulp van stokken, een loopfiets of een rolstoel. Ook heeft ze een borstamputatie ondergaan.

“In de praktijk is het vaak huilen met de pet op met de toegankelijkheid bij blootlocaties. Sommige sauna’s zetten gewoon op hun website: niet geschikt voor mensen met een handicap. Punt. Dat vind ik echt kwalijk. Je kunt niet alles aanpassen, maar biedt dan in elk geval hulp. Het maakt vaak het verschil of je je ergens welkom voelt of niet.

De eigenaar van een terrein of sauna zou altijd zelf even in een rolstoel moeten zitten, om te kijken wat de obstakels zijn. Vaste voorschriften over bijvoorbeeld de breedte van een deur of de hoogte van een kraan of douche wil ook wel helpen. De overheid kan een rol spelen in de informatie over subsidies. Dat een vereniging weet: dáár is een potje voor aanpassingen en zo vraag ik het aan.

We hebben heel bewust een camper gekocht met de nodige aanpassingen zodat de basisvoorzieningen zoals een makkelijk toegankelijke wc of douche in elk geval altijd aanwezig zijn. Verder nemen we meerdere rolstoelen mee. Naaktrecreatie is sowieso een zegen omdat je niet in kleine kleedhokjes hoeft gaan zitten prutsen met kleding.

Je lichaam is zoals het is, daar heb je mee te dealen. Tien jaar geleden is ook een van mijn borsten verwijderd. Dat iemand even schrikt als hij het ziet, is ook niet erg. Ieder mens heeft wel iets aan zijn lichaam wat ‘ie ongemakkelijk vindt. Als iemand gaat staren, dan staar je gewoon terug. Misschien ben ik ook wel gehard doordat ik al een handicap had. Dan accepteer je het makkelijker. Op een textielstrand word ik meer bekeken dan op een naaktstrand, is mijn ervaring.

Maar het is ook een mindset: wat accepteer je? Wil je iets dat je fijn vindt, in dit geval blootrecreatie, laten afpakken door iets of iemand? Nee, ga er dan gewoon voor. Je hebt er niks aan om je daarin te pijnigen; je bent véél meer dan je handicap.”

Dit artikel stond in magazine UIT!

UIT! Magazine

Word lid van NFN Open & Bloot of bestel een gratis proefexemplaar in onze webwinkel!

Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu