Naaktrecreatie en de wet - Natuurlijk! NFN

de wet

over naaktrecreatie in Nederland

Nederland is één van de weinige landen waar naaktrecreatie op openbare plaatsen is toegestaan. Dit werd al in 1986 in de wet vastgelegd, mede op initiatief van NFN Open & Bloot. In artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht staat in welgeteld één zin wat er niet mag.

Previous slide
Next slide
Hij die zich buiten een door de gemeenteraad als geschikt voor ongeklede openbare recreatie aangewezen plaats, ongekleed bevindt op of aan een voor het openbaar verkeer bestemde plaats die voor ongeklede recreatie niet geschikt is, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie.
Naaktrecreatie en de wet - Artikel 430a
Wetboek van Strafrecht
artikel 430a

Kort samengevat mag je naakt zonnen op:

officieel naaktstrand

plaatsen die hiervoor door gemeenten zijn aangewezen

geschikte plaatsen

plaatsen die hiervoor geschikt zijn

Hier volgt ook uit dat gemeentes wel plekken voor naaktrecreatie kunnen aanwijzen, maar naaktrecreatie niet kunnen verbieden. Uiteraard moet de plek dan wel “geschikt” zijn. Het is uiteindelijk aan de rechter hierover uitspraak te doen als handhaver en recreant over de geschiktheid van de locatie van mening verschillen.

vrouw strand parasol zee natuurlijk! nfn

Alle stranden in Nederland op deze website zijn óf aangewezen óf geschikt. De geschikte stranden worden vaak al jarenlang bezocht door grotere aantallen naaktrecreanten en de omstandigheden zijn in die periode niet of weinig veranderd. Om onduidelijkheid te vermijden, stimuleert NFN Open & Bloot gemeentes en strandbeheerders stranden een officiële status te geven en/of duidelijk te markeren en bekend te maken.

Wanneer is een plek geschikt?

Van najaar 2013 tot januari 2016 vochten bezoekers van de ligweide in de Delftse Hout met (juridische) steun van NFN Open & Bloot een principiële strijd uit via de rechter. Principieel, omdat naaktrecreatie van de één op andere dag werd verboden om redenen die weinig met naaktrecreatie te maken hadden. Uiteindelijk zijn alle bekeurden vrijgesproken. De zaak liep zelfs tot de Hoge Raad. Deze formuleerde duidelijke criteria waaraan je de geschiktheid kan toetsen: 

Gebruik je gezond verstand

In principe kan dus elke recreant zelf bepalen of een plek geschikt is om naakt te zonnen of een boekje te lezen. Of om naakt te wandelen (want hierover is sinds 2016 ook jurisprudentie). 

Enkele tips (volgend uit bovengenoemde criteria) bij het bepalen van een geschikte plek zijn:

Wat gebeurt er op een naaktstrand?

Naakt in de tuin of op balkon?

Toch bekeurd?

Wanneer er klachten komen over blote zonaanbidders of wandelaars, kunnen agenten of boa’s die bekeuren.

Zij doen dit vaak te goeder trouw, omdat zij dan van mening zijn dat je alleen naakt mag recreëren op plekken die hiervoor zijn aangewezen. 

De wetgeving uitleggen aan hen wil wel eens helpen, maar vaak komt toch een bekeuring op de mat. Ben je het hiermee niet eens, dan betaal je de bekeuring niet. De zaak komt dan voor en de rechter beslist of jouw plek geschikt was voor naaktrecreatie. 

Denk je dat je onterecht bekeurd bent, dan geeft NFN Open & Bloot je graag advies (info@nfn.nl).

Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu