NFN-leden als levende kunstwerken - Natuurlijk! NFN

Gekleurd naakt

NFN-leden als

levende kunstwerken

Geen canvas zo veelzijdig als het menselijk lichaam. Onder de naam Gekleurd Naakt maken bodypainters Iepke Seebregts en Saskia Hoek opvallende kunstwerken van naakte lijven. In opdracht van naturistencampinggroep France 4 Naturisme toverden de twee vriendinnen begin dit jaar enkele leden van NFN om tot wandelende schilderijen. Het resultaat: zes prachtige kunstwerken, die hier voor het eerst te zien zijn!

TEKST Stephanie Reedijk Beeld Gekleurd Naakt i.o.v. France 4 Naturisme Fotografie Vincent Basler Beeldbewerking Kris Kobes

Iepke, Saskia, hoe zijn jullie in het bodypaintersvak gerold?
Saskia: “Ik ben opgeleid als visagiste. Een gezicht is maar klein en ik wilde graag méér beschilderen. Toen heb ik een bodypaintcursus gevolgd. Iepke en ik kennen elkaar al sinds ons vijftiende. Als lerares tekenen en handvaardigheid heeft zij ook een creatieve achtergrond. Toen ik vroeger als bodypainter op festivals stond, ging Iepke al regelmatig met mij mee. Het is echt iets dat we inmiddels graag samen doen.”

Wat was jullie eerste gezamenlijke project?
Iepke: “We zijn allebei gek op reizen en vinden verschillende culturen interessant. Zo is ooit het idee voor ons eerste project Wereldvrouwen ontstaan. We hebben goed gekeken naar al die prachtige patronen op stoffen uit verschillende culturen, en dat vertaald naar bodypaint. Dat beviel goed en we zijn eigenlijk niet meer gestopt met mensen beschilderen.”

Hoe is jullie onderlinge taakverdeling?
Iepke: “Saskia is meer van het fijnere lijnenwerk, de details.”
Saskia: “Iepke heeft juist meer zicht op de grote lijnen. Ze heeft ook veel ideeën, die goed van pas komen wanneer we samen onze concepten bedenken en uitwerken.”

Hoe hebben jullie de portretserie voor France 4 Naturisme aangepakt?
Iepke: “Dit keer hebben we onze inspiratie uit de natuur en uit het vakantiegevoel gehaald. Op vakantie dóe je dingen: picknicken, fietsen, naar het strand gaan. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Die ideeën hebben we verwerkt in de bodypaint en ook in de uiteindelijke foto’s, waar de natuur een grote rol in speelt.”

Wat maakt het menselijk lichaam zo’n prettig canvas?
Iepke: “Het leeft! De manier van werken is veel intiemer, je maakt echt contact met de modellen. Als we iemand bodypainten, zijn we al gauw acht uur bezig met schilderen. Je praat ondertussen, leert elkaar kennen. Het menselijk lichaam heeft ook allerlei mooie vormen en lijnen die je met verf heel mooi kunt accentueren.”

Voor deze portretten hebben jullie enkele leden van NFN beschilderd. Hoe was dat?
Saskia: “Fijn, want de modellen waren gelijk heel vrij in hun naaktzijn. Met andere modellen is er weleens die drempel van het uitkleden en dat was er nu niet.”
Iepke: “Normaal gesproken moeten we onze modellen wel even op hun gemak stellen.”
Saskia: “Wat wel grappig is: hoe meer bodypaint mensen dragen, hoe aangekleder ze zich voelen.”

Zelf ook eens gebodypaint worden? NFN-leden krijgen korting!

gekleurd naakt bodypaint UIT! #4 natuurlijk nfn

Regio

Provence

Deze foto is geïnspireerd op Domaine de Bélézy

Regio

Middellandse zee

Deze foto is geïnspireerd op Camping Le Serignan Plage Nature

gekleurd naakt bodypaint UIT! #4 natuurlijk nfn

Marjolijn Dijkstra-Post is een van onze leden die door Iepke en Saskia in de verf werd gezet. Ze vertelt hoe ze dat ervaren heeft.

“Ik wilde al járen eens gebodypaint worden. Kunst laten maken van je lichaam, dat leek me zó gaaf! Toch deed ik nooit iets met die wens. Ik vond dat ik er niet het lijf voor had. Drie jaar geleden ben ik flink afgevallen, en ik voelde me daardoor lekkerder in mijn eigen lichaam. Begin dit jaar kwam de oproep van France 4 Naturisme in de nieuwsbrief van Natuurlijk! NFN voorbij. Ik heb geen seconde getwijfeld, ik heb me gelijk aangemeld. Bijna ging dat nog mis, want de reactie van France 4 Naturisme kwam in mijn spam folder terecht. Ik ben zó blij dat ik hun e-mail op tijd zag. 

In februari was het zover. Eenmaal in Delft aangekomen lieten Iepke en Saskia eerst hun idee aan mij zien. De kleuren, de vogels: dit paste zó goed bij mij. Van tevoren zag ik er wel een beetje tegenop om acht uur stil te moeten liggen, maar dat viel echt mee. Er stond een muziekje op, ik lag lekker, je voelt de kwasten op je rug: het was eigenlijk heel ontspannend. Toen Iepke en Saskia klaar waren, voelde ik me zó mooi. Nog mooier dan in mijn mooiste outfit. Ik wilde de verf ook niet van me afdouchen. Dus ben ik uiteindelijk, gebodypaint en al, de trein naar huis ingestapt. Ik ben heel trots op het eindresultaat. Als ik mezelf zo zie, dan denk ik: ik mag er zijn. De foto hangt inmiddels gedrukt op aluminium in mijn woonkamer. Normaal gesproken laat je geen naaktfoto van jezelf aan anderen zien, maar deze foto heb ik zelfs aan mijn werkgever laten zien. Ik vind het wel een onwerkelijk idee dat ik nu bloot te zien ben, ook al ben je met verf bedekt en weet niemand dat ik het ben. Maar ík weet het.”

gekleurd naakt bodypaint natuurlijk nfn

Regio

Wijngaarden aan de Atlantische kust

Deze foto is geïnspireerd op Euronat Village Naturiste


Word lid van NFN Open & Bloot

en ontvang UIT! Magazine 2 x per jaar

Regio

Corsica

Deze foto is geïnspireerd op Riva Bella

gekleurd naakt bodypaint UIT! #4 natuurlijk nfn
gekleurd naakt bodypaint UIT! #4 natuurlijk nfn

Ninette Neuteboom werkt voor USP Marketing PR en is onder meer verantwoordelijk voor de uitingen van naturistencampinggroep France 4 Naturisme. Ninette en haar collega’s koppelden France 4 Naturisme aan Gekleurd Naakt, wat tot deze portretserie heeft geleid.

“Hoe breng je naaktrecreatie op een mooie en eerlijke manier naar buiten, zonder dat het mensen afschrikt die er weinig tot niets over weten? Dat bracht ons op het idee van bodypaint. Het leuke daaraan is dat het verborgen naakt is. Het geeft ook ruimte om vast te houden aan waar het naturisme voor staat: een zijn met de natuur en elkaar accepteren zoals je eruit ziet. Een van mijn collega’s kwam per toeval een schilderij van Iepke en Saskia tegen. Zo is het balletje gaan rollen. Toen we naar modellen voor de campagne zochten, schakelden we NFN in. We wilden échte mensen met échte lijven laten zien. Gewoon het eerlijke verhaal. Juist al die verschillende lichamen scheppen zo’n mooi beeld. Elk van de zes beelden is uiteindelijk geïnspireerd op de campings van France 4 Naturisme. Bij de een vind je volop lavendelvelden, de andere locatie draait om het strand en bij wéér een ander zijn juist de wijngaarden kenmerkend. Zo is het een hele diverse fotoserie geworden.”

Regio

Gard

Deze foto is geïnspireerd op Domaine De La Sablière

Regio

Atlantische kust

Deze foto is geïnspireerd op Camping Naturiste Arnaoutchot

Korting voor
NFN-leden

Zin gekregen om zelf ook eens gebodypaint te worden? Alleen, samen met een vriend, vriendin of partner? NFN-leden krijgen korting bij Gekleurd NaaktDeel je ideeën met Iepke en Saskia via info@gekleurdnaakt.nl. 

Vermeld Vereeuwig jezelf / UIT! om € 50,- korting op de totaalprijs van € 600,- te krijgen. Deze prijs is inclusief fotografie en één bewerkte digitale foto.

gekleurd naakt bodypaint UIT! #4 natuurlijk! nfn
Dit artikel lees je ook in UIT! magazine

UIT!  is een magazine over naaktrecreatie: boordevol naturistische vakantiebestemmingen, campinginfo, reistips, wellness, interviews en achtergrondartikelen. Het verschijnt twee keer per jaar. Als NFN-lid ontvang je elke nieuwe editie van UIT!. Hebben? Word lid van NFN Open & Bloot.

UIT! magazine #4 cover en gekleurd naakt natuurlijk! nfn
Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu