Blote Nieuwjaarsduiken - Natuurlijk! NFN

Blote Nieuwjaarsduiken

Een nieuw jaar. Een frisse start. Dat kun je natuurlijk ook gewoon letterlijk doen met een blote Nieuwjaarsduik! Ieder jaar zijn er op verschillende stranden plekken te vinden waar je zonder beschermende zwemkleding (want heus: die helpen tegen de kou) het kerstdiner en het oliebollenvet van je af kunt spoelen.

Nieuwjaarduik steeds populairder

De laatste jaren is het echt een wereldwijde rage om op 1 januari het koude water te trotseren. Zo waren er vorig jaar in Nederland meer dan 50.000 mensen enthousiast om de plons te wagen. Een aantal van die duiken ging bloot, maar ging het om enkele honderden waaghalzen.

De nieuwjaarsduik is niet voor iedereen weggelegd

Het is dan ook niet voor iedereen geschikt: vooral mensen met hart- en vaatziekten moeten oppassen. Door het grote temperatuurverschil moet je hart sneller bloed rondpompen om je lichaam warm te houden, Daardoor stijgt de bloeddruk plotseling en dat kan bij hen voor problemen zorgen. Sowieso: om onderkoeling te voorkomen moet je niet te lang in het water blijven. Echt niet. Even skinny dippen en weer doorgaan.

Blote nieuwjaarsduik stimuleert en activeert

Tenzij je Wim ‘The Iceman’ Hof bent. Die kan door een combinatie van meditatie- en ademhalingsoefeningen (en ook door regelmatig extreme kou te trotseren) het langer volhouden. Regelmatig (milde) kou opzoeken is overigens erg gezond. Dat stimuleert en activeert het bruine vet van ons lichaam. Dat vet houdt ons warm door andere vetten (bijvoorbeeld dat van de oliebollen) en suikers te verbranden. Eenmaal een Blote Nieuwjaarsduik is dus eigenlijk niet genoeg.

De nieuwjaarsduik is echt een Nederlandse traditie

Voor zover bekend werd de eerste (geklede) Nieuwjaarsduik bijna honderd jaar geleden gehouden (1920) in Canada door de Vancouver Polar Bear Swim Club. In 1960 waaide dit fenomeen over naar Nederland (Zandvoort). Wanneer de eerste Blote Nieuwjaarsduik is gehouden is ons niet exact bekend, maar we weten dat Delta Natuur al in 2001 in Vrouwenpolder (Zeeland) met een graadje of vier de kou trotseerde.

Blote Nieuwjaarsduiken op 1 januari 2019

Wil je 2019 lekker fris beginnen? Ga dan naar een van de blote nieuwjaarsduiken in Nederland. 

Blote nieuwjaarsduik Twiske

In Het Twiske bij Oostzaan is een nieuwjaarsduik. Daar klinkt het startschot om 14:00 uur op het naturistenstrand Baaiegat. Elk jaar komen zo’n 30 vaste bezoekers van het naaktstrand elkaar een goed jaar wensen. Samen drinken ze warme chocolademelk of glühwijn en natuurlijk nemen ze een frisse duik. Iedereen die graag bloot meeduikt, is van harte welkom. 
Wil je meer informatie? Neem contact op met Hans Mandjes op 06-48363237, of mail hem op hans.mandjes@outlook.com

Blote nieuwjaarsduik Breda

In de Galderse Meren bij Breda wordt een jaarlijkse, naturistische nieuwjaarsduik gehouden. Het evenement begint om 14.00 uur ‘s middags. Vanaf 13.40 verzamelen op het naturistenstrand. Voor meer informatie kan je bellen met Kees (06-25560201). Er zijn geen kosten verbonden aan deelname en iedereen is van harte welkom.

Blote nieuwjaarsduik Zandvoort

Ook in Zandvoort aan zee kan je in 2019 een blote nieuwjaarsduik nemen t.h.v. strandpaviljoen Adam en Eva. De organisatie wijst erop dat deelname op eigen risico en verantwoording is. Er is geen tent en catering aanwezig, maar er zijn weer veel gezellige deelnemers. Om 13.00 uur kan je een verfrissende duik nemen in de Noordzee.

Blote nieuwjaarsduik Middelbeers

Mensen met een ledenpas van NFN of van de naturistenverenigingen zijn om 12.30 uur van harte welkom in Middelbeers. Daar organiseert Naturisten Zwemvereniging Nunat een nieuwjaarsduik. Het evenement vindt plaats bij naturistenvereniging Kuikseind in Middelbeers. Voer op je navigatiesysteem het adres Kromvensedijk 11 (route loopt via Jachtlaan!) in. De duik staat open voor Nunat leden en introducés en NFN-leden. Aanmelden kan tot 22 december, uitsluitend via het e-mailadres Nieuwjaarsduik@Nunat.nl

Blote nieuwjaarsduik Leeuwarden

Net als voorgaande jaren is er bij Groene Ster Leeuwarden een nieuwjaarsduik. Vooraf is er een gezellig samenzijn bij het strandje en daarna wordt er afgesloten met een duik in adam- of evakostuum om het nieuwe jaar in te luiden. Deze duik begint om 14:00 uur. Meer informatie op strandje.nl.

Blote nieuwjaarsduik Flevo-Natuur (5 januari)

Op Flevo-Natuur kan je op 5 januari na het nemen van een duik weer lekker opwarmen in de sauna, of daarna bij de nieuwjaarsborrel in het Grand Cafe.

De nieuwjaarsduik start op om 15.00 uur na een warming-up bij het zwembad. Daarna duiken alle sportievelingen tegelijkertijd in het water van het binnenbad voor de traditionele Nieuwjaarsduik. Koud geworden? Voor de deelnemers aan de duik is er in het binnenbad een heerlijke kop erwtensoep, chocomelk of glühwein. Flevo-Natuur rekent op een grote opkomst en zal ook de sauna verwarmen. Meer informatie op flevonatuur.nl 

 

Op het naaktstrand van Zandvoort ging op 1 januari een grote groep enthousiastelingen poedeltje naakt de zee in.

Menu