Blog: Mijn favoriete blootlocatie - Natuurlijk! NFN

Mijn favoriete blootlocatie is...

Natuurlijk! NFN bloggers Martijn, Sander en Otto vertellen over hun favoriete blootlocatie

natuurlijk-NFN-blog-martijn

door MARTIJN
16 oktober 2019

...Sauna, zwembad, strand of vereniging?

Als het lekker ‘blootweer’ is stel ik mezelf altijd een aantal vragen. Wat ga ik doen? Waar ga ik heen? Zoek ik ontspanning of juist inspanning? In de winter wordt het toch echt de sauna. Hoogzomer ga ik vaak snel een uurtje naar het strand. Ik ben zelf wel eens mee geweest naar de Naked Tour in de kunsthal van Rotterdam. Een favoriete blootlocatie heb ik niet. Ik bekijk per dag wat de opties zijn! Wat wordt ’t vandaag?

Thuis

Thuis is het altijd lekker vertrouwd. Lekker mijn eigen spullen om me heen, zodat ik niet alles hoeft mee te sjouwen. Zeker van een plekje om te liggen in het gras! Echter zijn er ook nadelen… De buurt waarin ik woon heeft wat principiële problemen met naaktrecreatie in de tuin, dus dat zou binnenblijven worden. Daarbij is thuis misschien ook wel wat gewoontjes. Ik denk dat ik meer zin heb om weg te gaan…

Sauna

De sauna is altijd een goed idee! Lekker relaxen en genieten van de goeie dingen in het leven. Heerlijk de tijd voor jezelf en geen zorgen aan m’n hoofd. Heerlijk! Alleen zijn hier ook weer nadelen. Het kost toch best een hoop geld om een hele dag in een resort te vertoeven. De entree valt over het algemeen nog wel mee, maar je moet ook wat eten, drinken en misschien zelfs nog een behandeling tussendoor. Een lekkere Hamam is mijn absolute favoriet! Voor je het weet, ben je zomaar honderd euro verder. Aangezien we binnenkort de sleutel krijgen van ons nieuwe huis, misschien ook niet het beste idee dus…

Naaktstrand

We hebben hier in het noorden van Nederland een heerlijk naaktstrand. Genoeg ruimte, over het algemeen niet al te druk en overdag gewoon gezellig. Meer dan genoeg ruimte om lekker te zwemmen, al is het water nog erg koud. Aan de andere kant; het is mooi weer, dus ik ben zo weer opgewarmd in de zon. Hoewel het strand wel een heel goed idee is, moet ik er alleen naar toe.

“Mijn vrouw en kinderen zijn niet zo van de ‘vrije recreatie’. Mijn vrouw en mijn jongste dochter willen wel mee naar de sauna, maar het strand is een echte ‘no go’… Mijn droom is nog eens naar een naturistencamping op vakantie te gaan. Misschien als de kinderen de deur uit zijn… Hoef ik alleen mijn vrouw zover te krijgen.”

Avondje zwemmen

Ik ben zoek verder en vind een zwembad die een sauna-avond organiseert, niet heel ver hier vandaan. Ook lekker! Ontspannen zwemmen, beetje van de glijbaan, buiten zwemmen, even in de sauna kijken en eventueel gebruik maken van de bar. Entree is maar een kleine twaalf euro en je kunt eigen eten voor tussendoor meenemen. Ideaal! Ik hoor je al denken; hier zal hij ook wel nadelen bij kunnen vinden. En ja, dat klopt. Deze avonden zijn over het algemeen erg druk bezocht, de sauna altijd net iets te vol en het duurt maar drie-en-een-half uur. En ik had juist zin in een uitgebreide zondag…

Vereniging

Als laatste optie hebben we ook nog een leuke vereniging met een schitterend mooi terrein. Het zwembad is altijd netjes, de mensen zijn aardig, de omgeving is mooi, het is niet te ver van huis, de entree is laag en je kunt je er de hele dag vermaken. Boek mee en gaan! De sfeer is er altijd heel gemoedelijk en ontspannen. Op het terrein zijn altijd leuke mensen voor een praatje. Nadelen? Nou, eigenlijk niet. Ik heb een heerlijke, warme, zonovergoten, naakte dag gehad op het naturistenterrein. Ik ben er geen lid, maar ben tegen een kleine vergoeding altijd meer dan welkom. Hopelijk volgen er nog veel meer van deze dagen!

natuurlijk-NFN-blog-martijn

Ik ben Martijn, vader van drie prachtige kinderen, heel gelukkig getrouwd en ik woon in het noorden van het land. Ik ben ondertussen alweer 43 jaar oud en ben nu ongeveer 8 jaar geïnteresseerd in naakt recreëren. Ik vind het heerlijk om mij af en toe een dagje terug te trekken op één van de mooie nudisten terreinen of naar de sauna te gaan. Daarnaast heb ik vorig jaar meegedaan met de Naked Tour in de Kunsthal (Rotterdam) en ga dit jaar weer. Een geweldige ervaring waar ik jullie graag over vertel! 

Ik was dan ook blij verrast dat ik mee mag doen met het blog van Natuurlijk! NFN en wens jullie veel leesplezier. Tot snel!

 

Martijn

Blogger Natuurlijk! NFN

natuurlijkNFN blog profiel sander

door SANDER

...de Wadden

Links, rechts, links…

Één zijn met de elementen water, aarde en lucht (dus de natuur in al zijn eenvoud) vormen voor mij de basis van het naturisme. En waar komen die elementen mooier samen dan op het door UNESCO beschermd werelderfgoed van: de Wadden!

De lange stranden, glooiende duinen en heide, uitgestrekte weilanden en prachtige bossen zorgen er eenvoudigweg voor dat je niet om de natuur heen kunt! En dat alles midden in de zee! Het verbaasdt me nog steeds dat er Nederlanders zijn die nog nooit op de Wadden zijn geweest.

Net als dat het me verbaast dat er (met een hele kleine uitzondering voor Texel) geen naturistische vakantiegelegenheden zijn. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten; integendeel! Want je kunt op de Wadden oneindig naturistisch vertoeven.

“Al jarenlang loop ik op Ameland van Hollum naar het Oerd of vanaf het groene strand op Terschelling naar het drenkelingenhuisje (of delen van deze routes). En dat alles zonder iets om het lijf. Maar ook het wadlopen behoort tot de mogelijkheden. Vanaf Lauwersoog naar Schiermonnikoog kun je geheel naturistisch, onder begeleiding van een ervaren gids, een wandeltocht maken. Onderweg laat hij je de zeekraal proeven en geniet je oneindig van de mooiste vergezichten.”

De hemel op aarde? Bijna! Hoewel… Het had niet veel gescheeld of ik had de afgelopen zomer op Terschelling het leven gelaten. Na een van de vele blote duiken in zee liep ik door de branding naar het strand en werd ik bijna aangereden! Niet door een traditionele huifkartocht of demonstratie van een vergeten reddingboot. Ook niet door een strandbus vol toeristen die te lui zijn om naar het drenkelingenhuisje te lopen voor een paar ‘ik-ben-er-ook-geweest-foto’s’… Nee, door een fiets!

Een fiets? Ja een fiets! Op het strand? Hoe dan? Tegenwoordig kun je (in ieder geval op Terschelling) een elektrische fatbike huren. Dat is een Mountainbike met extra dikke banden waarmee je moeiteloos rul zand of mening branding trotseert. En ook al mag je er niet mee door het water, de verleiding is er natuurlijk altijd… Tip: mocht je op Terschelling de zee uit lopen? Kijk eerst even links, rechts, links!

Of draai de rollen om en doe wat ik heb gedaan! Want, wat menig toerist kan, kan enig naturist ook! Na onderzoek ben ik de volgende dag ook zo’n fatbike gaan huren. Ik ben naar het groene strand in West gereden, heb daar alles uitgetrokken en vervolgens een prachtige naturistische fietstocht gemaakt naar het drenkelingenhuisje in Oost. Uiteraard met een pauze bij het naaktstrand op West aan Zee (paal 8) en Oosterend, waar ik even een verfrissende duik heb genomen in de zee.

Het naturistisch leven op de Wadden is er voor mij alleen maar mooier en veelzijdiger op geworden. Hoe mooi zou het nu zijn als er nu op elk eiland ook nog een camping of accommodatie zou komen waar je als naturist 100% jezelf kunt zijn? Soms is een hemel op aarde dichterbij dan je denkt, maar blijft het wachten op een engel die dat mogelijk maakt. Maar tot het zo ver is, blijf ik er gewoon naar uitkijken; Links, rechts, links…

natuurlijkNFN blog profiel sander

Ik ben Sander en zelfmade-naturist. Vanaf dat ik als 12-jarige in de bibliotheek het blad ‘Naturisme’ zag liggen, ben ik het naturisme gaan ontdekken en werd alles voor mij steeds meer vanzelfsprekend. Inmiddels ben ik getrouwd met een niet-naturist, wat het niet altijd makkelijker maakt. Ik leef af en toe in twee werelden, wat mij in de gelegenheid stelt te relativeren. 

Naturisme streeft gelijkheid na, maar doordat ieder mens tóch anders is, geldt ook voor de naturist ‘zoveel mensen, zoveel meningen’. Mijn verbazing, verwondering, kritische en humoristische kijk op alles wat er zich afspeelt rondom de zoektocht naar (en het uiten van) het ‘ultiem jezelf zijn’, deel ik graag met jullie op het Natuurlijk! NFN blog.

Sander

Blogger Natuurlijk! NFN

door OTTO

...Callantsoog

In de verte schreeuwt een meeuw luid. Mijn voeten zitten in het lekkere warme zand. De warme zonnestralen verwarmen m’n huid en de zachte zeebries waait door m’n haren. Het is rustig om me heen…

Ja, je begrijpt het al. Mijn favoriete blootlocatie is het strand! Mijn voorkeur gaat wel uit naar een afgelegen en rustig strand. In mijn drukke werkweken praat ik veel met klanten, daarom is af en toe een moment van rust heerlijk. In alle eenzaamheid zonnen en af en toe een duik in het verfrissende water. Helaas laten de zomers in Nederland dit niet altijd toe en woon ik toch wel 1 a 2 uur rijden van het strand. Gelukkig hebben we dit jaar een goede zomer gehad en ga ik op vakantie graag naar Callantsoog. Daar lig ik dan heerlijk aan het strand – of in de duinen.

“Ooit wil ik nog eens naar Vlieland. Ik heb begrepen dat de meeste stranden daar “Clothes Optional” zijn. Het lijkt me ideaal dat je gewoon bloot tussen de mensen met badkleding aan kan zitten en dat iedereen elkaar respecteert. Dat mis ik nog wel eens.”

Mijn vrouw recreëert niet bloot. Dit weerhoud me er ook van om het al te vaak te gaan doen. Ieder maakt zijn eigen keuze en dat respecteer ik. De acceptatie van naaktrecreatie vind ik af en toe ver te zoeken. Eén van mijn klanten werd er zelfs op aangesproken dat ze aan een meer topless lag te zonnen. Worden we in Nederland steeds preutser? Als je rond loopt op een naaktstrand is de sfeer veel gemoedelijker. Iedereen accepteert elkaar. Mensen uit alle rangen en standen van de samenleving komen daar samen. Door kleding wordt onderscheid gemaakt tussen mensen die het goed hebben en mensen die minder te besteden hebben. Op het strand ben je gewoon jezelf. En dat is een heerlijk gevoel. Directeuren en arbeiders kunnen hier gewoon zonder afstand met elkaar praten over alledaagse dingen.

Wat mij betreft worden alle stranden van Nederland en de rest van Europa gewoon net zoals Vlieland “Clothes Optional”. Wat zou de wereld er dan een stuk prettiger uitzien!

Mijn naam is Otto Koster (1966). Ik ben getrouwd en heb 2 dochters en de eigenaar van Massage de Stoepen in Assen. Daarvoor heb ik 23 jaar in de financiële dienstverlening gewerkt. In 2013 heb ik mij laten omscholen tot masseur. Op dit ogenblik zijn wij bezig om de praktijk uit te breiden naar kleinschalige Wellness.

Ik ben met het naturisme in aanraking gekomen tijdens mijn werk bij Wellnessresort De Waterlelie. Zelf ben ik altijd heel makkelijk geweest met bloot zijn. Schrijven is één van mijn hobby’s. Ik heb een uitgesproken mening en deel die graag op het Natuurlijk! NFN blog. 

Otto

Blogger Natuurlijk! NFN

Menu