Blog: De zin en onzin van kleren - Natuurlijk! NFN

Blog: De zin en onzin van kleren

De zin / onzin van kleren

Natuurlijk! NFN blogger Jerome

door JEROM
4 oktober 2023

De bladeren beginnen langzaam te vallen. Tijd om de kleding weer op te zoeken. “Kleren maken de man” is een bekend spreekwoord. Maar naaktrecreanten hebben een aantal zaken gemeen en een daarvan is de waardering voor het vrije gevoel van bloot zijn. Voor de één een manier van leven, voor de ander gewoon ‘prettig bloot’. Wanneer trek je nu wel of niet iets aan? Dat is voor iedereen verschillend.

Zelf heb ik het liefste zo min mogelijk kleding aan. Onze woonsituatie is helaas dusdanig, dat naakt in huis en in de tuin geen optie is. We wonen aan een autovrij hof en hebben alleen een voortuin. Zeker als het donker is en de lichten thuis aan zijn, dan hebben we redelijk wat inkijk. Om problemen met buren te voorkomen houd ik dan ook mijn kleding aan.

Zes weken kledingloos?

Tijdens onze vakanties verblijven we altijd op dezelfde blootcamping. Afgelopen zomer hadden we het geluk om maar liefst zes weken lang op deze plek te mogen verblijven. Twee weken daarvan heb ik een deel van de dag gewerkt en dat is zeker goed bevallen. De temperaturen waren vroeg in de ochtend al dusdanig aangenaam, dat het werken op de veranda zonder kleding kon. Je zou dus verwachten dat deze zes weken geheel kledingloos zouden verlopen. Toch was dat niet zo.

Op deze camping zijn we ook bezig met vrijwilligerstaken. Tijdens ons verblijf hielp ik onder andere iedere ochtend bij de paarden en ezels en mocht daarbij de ezeltjes ook begeleiden. Bij deze activiteit draag ik wel kleding, want bij verzorgtaken in de dichte nabijheid van deze lieve beesten vind ik het niet prettig om geen kleren te dragen.

Daarnaast help ik kleine kinderen met het op- en afstappen als ze ezeltje willen rijden en ouders willen daarvan nog wel eens foto’s maken. Doordat ik kleding draag, hebben ze meer vrijheid om te fotograferen en beland ik niet zomaar in m’n blootje in de privéarchieven van de gasten.

Tot slot: voor de boodschappen moeten we de camping af en ook dan gaan de kleren uiteraard aan.

Voor iedereen verschillend

Dus wat is de zin en onzin van kleding? Zowel thuis als bij de uitoefening van mijn vrijwilligerstaken en het boodschappen doen is het dragen van kleding in mijn ogen zinnig. Zo ook als de temperaturen minder hoog zijn. De rest van de tijd, mits de temperatuur het toelaat, zijn mijn kleren uit. Om tijdens mooi weer kleding aan te houden is in mijn ogen dan ook onzin. Uiteraard is de bloottemperatuur voor iedereen verschillend en daar heb ik natuurlijk wel respect voor.

Menu