Natuurlijk! NFN - Groen, groener, groenst: 5x knap duurzaam!

6x Knap duurzaam

6x knap duurzaam

een artikel uit het winternummer van magazine UIT!

Fris voor de dag komen én de planeet minimaal belasten? Dat wordt gelukkig alsmaar makkelijker. Steeds meer hygiëne- en verzorgingsproducten krijgen een duurzamer zusje. UIT! Magazine licht zes alledaagse middelen uit en zet er groenere alternatieven naast. Waar kies jij voor?

Frisse mond

Twee keer per dag poetsen met je plastic tandenborstel, met tandpasta uit een geplastificeerde tube. Dan nog even een nylon flosdraadje heen en weer raggen en als afsluiter met een plastic soft-pick de moeilijk bereikbare ruimtes schoonprikken. Ongemerkt sluipt er heel wat plastic in je mondzorgroutine. Kan dat anders? En of. Vervang die vrolijk gekleurde poetsstaaf voor een exemplaar van bamboe. Deze poetsers zijn biologisch afbreekbaar.

Een plasticvriendelijker alternatief voor gelamineerde tandpastatubes lijken tandpasta-tabletjes. Je knabbelt er even op en poetst je tanden met het gruis dat loskomt. Onder meer beautyketen Lush verkoopt deze kauwtandpasta al jaren. Dagblad Trouw hield de groene claim van poetspillen recentelijk tegen het licht. De conclusies in het artikel zijn in elk geval voorzichtig positief. Aanvullend onderzoek naar de langetermijneffecten van de tabletten is nodig, zegt Dagmar Else Slot, hoogleraar preventie in de mondzorg. Fluoride is in elk geval een essentieel ingrediënt, benadrukt ze. 

Tandpasta tabletten
Ladycup Menstruatie Cup

Cupje voor het bloeden

Vrouwen werpen in hun leven gemiddeld 10.000 menstruatieproducten in de afvalbak; omgerekend goed voor 150 kilo restafval, weet Milieu Centraal. Recyclen kun je de boel vanuit hygiënisch oogpunt nauwelijks. Menstruatieproducten worden ook nog eens hermetisch verpakt in plastic: iedere tampon komt in een eigen omhulsel. Is maandverband milieuvriendelijker? Nou, nee. De vochtvangers met plakstrip bestaan uit een mix van houtpulp en plastic en iedere strip is individueel verpakt in plastic. Dát plastic gaat weer in de plastic verkoopverpakking.

Wasbaar maandverband een milieuvriendelijker alternatief. Ook de menstruatiecup is een herbruikbare keuze en wint de laatste jaren aan populariteit. Het siliconen bekertje gaat wel vijf tot vijftien jaar mee, beweren fabrikanten. Met een menstruatiecup ontzie je de afvalbak én dus ook je portemonnee. Wees je er wel van bewust dat je als cupdrager meer water verbruikt. Je spoelt het bekertje regelmatig uit onder stromend water en kookt ‘m het liefst voor en na iedere cyclus uit. 

Als NFN-lid profiteer je van 15% korting bij menstruatiecups.nl. Voer bij het afrekenen de code NFN2020 in. 

Houd je gebit gezond!

Leuke bamboe tandenborstels en -stokers ‘Nudie’ gemaakt van duurzaam bamboe, dat van nature antibacterieel en biologisch afbreekbaar is. Handig voor thuis of op de camping.

Bamboe tandenborstels worden steeds populairder en dat is logisch. Elk jaar worden er wereldwijd in totaal 5 (!) miljard tandenborstels verkocht. Heb jij er ooit over nagedacht waar al deze plastic tandenborstels eindigen?

 

 

Nudie tandenborstel- en stoker set webshop Natuurlijk! NFN
Een natuurlijke en vegan deodorant

Okselfris

Even een misverstand uit de wereld helpen: deodorant is niet hetzelfde als anti-transpirant. Deodorant doet niets tegen zweetproductie, maar maskeert enkel de geur van transpiratievocht. Een anti-transpirant daarentegen dicht zweetklieren af. Dat gezegd hebbende, rol je of spuit je?

 In spuitbussen zitten drijfgassen en oplosmiddelen: vluchtige organische stoffen (VOS), die bijdragen aan smogvorming in de lucht. In Nederland wordt 6,5 procent van de totale VOS-uitstoot veroorzaakt door de spuitbussen uit onze badkamers, weet Milieu Centraal. Als je rolt of smeert, dan ontzie je de luchtkwaliteit. Bovendien bevatten crèmes en lotions vaak meer verzorgende bestanddelen dan spuitbussen. Je oksels voelen daardoor prettiger aan; zeker wanneer je een parfumvrije variant gebruikt. Wel maakt een roller iedere dag contact met je huid, waardoor bacteriën zich sneller aan de roller kunnen hechten. Gebruik bij potjes met crème en spatel of kies voor een tube om bacteriën minder kans te geven.

Azijn is fijn

Wanneer was droogt, blijven er kalkdeeltjes achter die ervoor zorgen dat je handdoeken en kleding soms aanvoelen als schuurpapier. Wasverzachter legt een glad laagje over de was én het ruikt lekker. Niets mis mee, toch? Helaas spoelt een groot deel zo het riool in.

Een milieuvriendelijker alternatief? Azijn!  Het maakt je was zachter, beschermt kleuren, rekent af met nare geuren én doodt bacteriën. Let wel: te veel pure azijn kan de pomponderdelen van je wasmachine aantasten, dus giet geen hele fles in het wasverzachterbakje. Een koffiekopje volstaat voor regio’s waar het water hard is. Eenmaal verdund met water in de wastrommel, kan het natuurgoedje geen schade meer aanrichten. Meng azijn overigens niet met bleekmiddel. Sommige wasmiddelen, meestal bedoeld voor wit wasgoed, bevatten bleek. Twee bijkomende voordelen van azijn gebruiken tijdens het wassen: de leidingen worden gelijk verlost van kalk én je bent vele malen goedkoper uit dan met wasverzachter.

Happy Soaps -Natuurlijke - Scheerzeep - Aloe Vera - Plasticvrij - Vegan - Dierproefvrij - 80 gram

Glad huidje

Als er íets veelvuldig op de afvalhoop belandt, dan zijn het wel wegwerpscheermessen. Gelukkig zijn er ook exemplaren te koop waarvan je alleen de opzetkop vervangt. In sommige gevallen kun je de mesjes zelfs laten recyclen, zoals bij scheerbedrijf Boldking. Op de website kun je een speciale recycle-envelop kopen, waarmee je tot twaalf gebruikte scheermesjes naar het bedrijf terug kunt sturen. Boldking zorgt er vervolgens voor dat jouw mesjes een nieuw leven krijgen. Een alternatief voor spuitbussen scheerschuim zijn blokken scheerzeep. De betere zepen zitten vol met verzorgende oliën, waardoor je huid na het scheren extra zacht aanvoelt. Kies je voor scheerzeep in een mooi, houten bakje, dan is het ook nog eens een verrijking voor je badkamer.

 

Nog even dit...

‘Natuurlijk’ betekent niet per se goed. Fabrikanten weten inmiddels dondersgoed dat claims als ‘groen’ en ‘duurzaam’ het goed doen bij de consument. Blijf dus kritisch als het zoveel wondermiddel op de markt verschijnt. Je doet er in ieder geval goed aan om zoveel mogelijk plastic uit je routine te schrappen. Veel producten bevatten microbeads: kleine plastic bolletjes die worden toegevoegd om de scrubbende of reinigende werking van een product te bevorderen. Douchegels, zepen en zelfs tandpasta’s staan er bol van. Deze plasticdeeltjes spelen een rol in wat we de Plastic Soep noemen: de groeiende hoeveelheid plastic in de oceanen. Je herkent microbeads in ingrediëntenlijsten aan namen als polyethyleen of polypropeen. Twijfel je of een verzorgingsmiddel plastic bevat? Op www.beatthemicrobead.org kun je dat per merk en product toetsen.

Dit artikel lees je ook in UIT! magazine

UIT!  is een magazine over naaktrecreatie: boordevol naturistische vakantiebestemmingen, campinginfo, reistips, wellness, interviews en achtergrondartikelen. Het verschijnt twee keer per jaar. Als NFN-lid ontvang je elke nieuwe editie van UIT!. Hebben? Word lid van NFN Open & Bloot.

UIT! magazine #4 cover en gekleurd naakt natuurlijk! nfn

Word lid van NFN Open & Bloot

en ontvang UIT! Magazine 2 x per jaar

Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu