10 dingen die je nog niet wist over naaktzwemmen

Naaktzwemmen

10 redenen om te starten met...

Wist jij dit al over naaktzwemmen?

In je blootje in het water, er is niks aangenamer dan dat, toch? Zo’n 57% van de mannen en 38% van de vrouwen boven de 18 jaar heeft weleens een duik in zijn of haar geboortekostuum gewaagd. Het is niet alleen enorm lekker om in je blootje te zwemmen, het is ook nog eens heel gezond! Dit artikel gaat over feiten en weetjes die je (misschien) nog niet wist over zwemmen en skinny dippen.

1. Geschiedenis van het naaktzwemmen

Naakt zwemmen was lang geleden de normaalste zaak van de wereld, de Romeinen wisten zelfs niet beter. In de badhuizen werd soms wel melk aan het water toegevoegd zodat het water troebel werd en de badgasten aan het oog waren onttrokken. Vanaf de 15e eeuw werd er badkleding geïntroduceerd voor vrouwen. Deze badkleding bedekte het hele lichaam. Pas vanaf de 19e eeuw werd het verplicht voor mannen en vrouwen badkleding te dragen.

2. Zwemmen geeft weinig kans op blessures

Doordat je bij het zwemmen niet direct contact maakt met voorwerpen op de grond is het lastig om een blessure op te lopen. Al je gewrichten worden minimaal belast en daarom is zwemmen de ideale sport wanneer je een poosje hebt stilgezeten en graag meer aan sport wilt doen zonder kans op blessures. Wil je ook graag naaktzwemmen in een zwembad? Bekijk hier een overzicht van zwembaden met naaktzwemmen in Nederland.

3. Zwemmen verbrandt calorieën

Een half uurtje zwemmen verbrandt net zo veel calorieën als een uur hardlopen of fietsen. Dat komt omdat je met zwemmen al je spieren gebruikt, het is dus een sport die goed is voor je hele lichaam. Water is 800% compacter dan lucht, dus zwemmen valt onder weerstandstraining. Je ontwikkelt en versterkt er je schouder- en armspieren mee, terwijl je tegelijkertijd je buik moet aanspannen om horizontaal in het water te blijven liggen. Daarnaast heb je ook nog het inspannende effect van de afstanden die je zwemt.

4. Nieuw record skinny dipping

Afgelopen zomer is het recordaantal mensen die samen zijn gaan naaktzwemmen opnieuw gevestigd; namelijk 2505! Het evenement heette ‘Strip and Dip’ en vond plaats in Dublin, Ierland. 

5. Kou is goed voor je

Je kan natuurlijk naakt gaan zwemmen in een verwarmd zwembad, maar naakt zwemmen gebeurt ook vaak in natuurwater en dat kan zomaar erg koud zijn. Fijn voordeel: als je zwemt in koud water, verbrand je meer energie dan in warm water.

6. Verminder je stress

Zwemmen vermindert stress! Het People’s Journal of Scientific Research claimt dat zwemmen vergelijkbaar is met yoga als het gaat om het verminderen van angsten gedurende een periode van twaalf weken. Slechte bui of veel stress? Neem een duik!

7. In je blootje is hygiënischer

Het dragen van een zwemshort vervuilt het water vier keer meer dan een gewone zwembroek. En ook strakke badkleding werkt vervuilend. Door naakt te zwemmen vervuil je het water helemaal niet!

8. Goed voor je conditie

Zwemmen kan je uithoudingsvermogen bevorderen. Dat komt doordat je onregelmatig ademhaalt tijdens het zwemmen, hierdoor leert je lichaam efficiënter om te gaan met zuurstof, aangezien er minder van door je lichaam wordt gepompt. Niet alleen je zwemprestaties zullen omhooggaan, ook zal het hardlopen en fietsen beter gaan. Het Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sport heeft aangetoond dat je loopcapaciteit met zes procent stijgt na slechts twaalf zwembadsessies. Ook niet onbelangrijk: sporten is enorm goed voor je hart.

9. Het grootste zwembad ter wereld

Het grootste zwembad ter wereld ligt in Chili en is een 1013 meter lang. Het zwembad ligt aan de zuidkust van het land en is gevuld met zout water. Naaktrecreatie is hier helaas niet toegestaan. Jammer!

10. Goed voor je spieropbouw

Natuurlijk is zwemmen is goed voor de vetverbranding. Door te zwemmen train je je hele lichaam en komen je spieren meer tevoorschijn. Er is dus helemaal niks mis mee om een duik te wagen in het zwembad, meer of zee.

Zelf naakt een duik wagen?

Op BlootKompas! vind je bijna 800 naaktstrandenwereldwijd waar je naakt kunt zwemmmen. Ook kun je in Nederland terecht in zo’n 30 zwembaden. Bekijk de naaktzwemkalender waar een zwembad met naaktzwemuren bij jou in de buurt is! 

Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu