5 tips over naakt wandelen in binnen- en buitenland

alles over

naaktwandelen

in Nederland en daarbuiten

Naakt wandelen: 5 tips om heerlijk bloot te lopen!

Het is weer lente en de temperaturen gaan omhoog. Dat betekent dat de kleren weer uit kunnen! Heerlijk in je blootje aan een strand liggen is natuurlijk ontzettend fijn, maar heb je weleens gedacht aan naakt wandelen? Natuurlijk! NFN geeft je vijf praktische tips.

Lekker bloot op het strand wandelen

Naakt wandelen op het naaktstrand

Lekker naakt langs het strand wandelen kan natuurlijk overal op de wereld. Lekker met je blote voeten door het water banjeren of na de blote wandeling nog even skinny dippen in de zee.

Naakt wandelen door de Alpen

Misschien wel het bekendste wandelgebied van Europa zijn natuurlijk de Alpen. Waar in de winter veel sneeuw ligt, maar het ’s zomers heerlijk warm en aangenaam is. Het is dan ook niet gek dat de naturist in de zomer ook verkikkerd is op dit plekje. Richard Foley uit Engeland en maakte in 2005 in zijn eentje een blote wandeling door de Alpen. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks fenomeen: de Naked European Walking Tour (NEWT) door de Alpen. Met een groep van tussen de 10 en 25 personen krijg je de mooiste plekjes te zien, allemaal au naturel. De paden die bewandeld worden zijn vaak rustig en zo lijkt het alsof je de wereld voor jezelf hebt. 

Blotevoetenpaden in Nederland en België

activiteiten bij naturistenverenigingen september oktober

Op je blote voeten lopen door het mulle zand, over boomstammen, op gras, door de modder, op houtsnippers… Het maakt dat je de natuur even heel anders beleeft. Niet zo gek dus dat de blotevoetenpaden in opkomst zijn! Door het hele land – en ook in België – bevinden zich er inmiddels zo’n 20. Helemaal bloot mag je er helaas niet, maar je zult desondanks gegarandeerd plezier hebben. Op een parcours waar je langs een touw of op keien door het water moet stappen, bijvoorbeeld. Veel van de paden zijn gratis te betreden. Bij de andere wordt een vergoeding gevraagd.

Naakt wadlopen naar Schiermonnikoog

Lopen over een kilometers lang drooggevallen Wad is al een unieke ervaring. Maar zonder kleren is het helemaal bijzonder! Onder leiding van gids Ulco de Haan loop je zodra het eb is over de zeebodem naar Schiermonnikoog, dwars door de Waddenzee. Kun jij zonder veel moeite ongeveer 4 uur achter elkaar wandelen, dan kun je al een oversteek maken. De afstand is zo’n 8 kilometer en daar komt daarna nog minimaal 4 kilometer over land bij. De tochten variëren van 3 tot 4 uur; de een wat zwaarder dan de ander. Startpunt is de haven van Lauwersoog. 

Naakt wandelen in Duitsland

naakt wandelen

Wat ons vlakke landje aan natuur heeft, hebben onze oosterburen pas echt goed: schitterende bergen, dalen, meren en rivieren om van te genieten. Er zijn verschillende routes die prima bloot te bewandelen zijn. Zo is er het Harzgeberte waar je 13 kilometer lang tussen bergen en meren kunt stappen. Hou je niet zo van steile wandelingen maar wel van een mooie omgeving? De mooie paarsgekleurde Lüneburger Heide heeft een naturistische route van 10 kilometer. Voor de geoefende loper kan het onofficiële gebied Susing een stukje verderop interessant zijn. Deze route is maar liefst 25 kilometer lang.

Naakt wandelen in Nederland

In onze eigenste Flevopolder, vlak bij naturistenpark Flevo-Natuur, ligt natuurgebied Het Horsterwold. Je deelt het bos voornamelijk met reeën, wilde paarden, damherten, vossen en vogels. Een uitgebreid netwerk van paden en routes ligt voor je klaar. En het is er op bepaalde momenten zo rustig dat je daar prima bloot kunt wandelen. Het Horsterwold is geen officieel wandelgebied voor de naaktrecreant, maar wel soort van ‘geschikt’ verklaard. Begin 2017 zijn er namelijk twee wandelaars vrijgesproken die hier tijdens hun blote wandeltocht beboet waren. Deze jurisprudentie geldt nu voor ieder ander die hier of in soortgelijke natuurgebieden onder dezelfde rustige omstandigheden zou willen wandelen.

Bloot wandelen en de wet. Waar mag ik naakt wandelen?

Naaktrecreatie en de wet

Natuurlijk mag je bloot over het naaktstrand wandelen, maar in het binnenland is er geen officieel aangewezen ‘bloot’ wandelgebied. Bedenk vooraf goed of je een geschikte locatie en tijdstip hebt gekozen. Geklede tegenliggers verwachten geen blote wandelaars in het bos. Gebruik dus altijd je gezonde verstand als je bloot gaat wandelen.   

In artikel 430a WvS is bepaald wanneer naaktrecreatie op openbare plekken is toegestaan. Hoewel de wet oorspronkelijk was bedoeld voor bloot zonnen en zwemmen op een “vaste plek”, heeft jurisprudentie aangetoond dat de wet ook van toepassing is op bloot wandelen waarbij je voortdurend van plaats wisselt.

Maak altijd eerst je afweging of  je een plek écht geschikt vindt om bloot te wandelen. De omstandigheden kunnen elk moment verschillen, waardoor dezelfde plek opeens ongeschikt wordt.

kies. ga. geniet!

Ontdek meer dan 1800 blootlocaties op BlootKompas!

Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu