Blotevoetenpaden in Nederland en België - Natuurlijk! NFN

Blotevoetenpaden in Nederland en België

BLOTEVOETENPADEN
IN NEDERLAND EN BELGIË

Wat is een blotevoetenpad?

Een blotevoetenpad is een wandelpad dat speciaal is ontworpen om op blote voeten overheen te lopen. Dit kan een kort parcours zijn – waar je in korte tijd allerlei materialen onder je voeten voelt. Van zacht zand tot kriebelend gras. Of een langer blotevoetenpad waar je  van een mooie wandelroute een ontspannende voetmassage maakt. Wandelen op blote voeten is een leuke ervaring voor jong en oud. Er zijn meer dan 20 blotevoetenpaden in Nederland en België. Veel van de paden zijn gratis te betreden. Bij de andere wordt een vergoeding gevraagd.

Blotevoetenpad Brunssum - Limburg

Voor het grootste blotevoetenpad van de Benelux daal je af naar onze zuidelijkste provincie. Blotevoetenpark Brunssum ligt in het Schutterspark Brunssum in Zuid-Limburg. Hier stimuleer je je voeten 4 kilometer lang met weldadige modderbaden, warme en koude ondergronden en kriebelend gras. Het BloteVoetenPark in Brunssum is onder alle weersomstandigheden open.

Blotevoetenpad Twello - Gelderland

Trek je schoenen uit en geniet van 2,5 kilometer gras, modder, leem – en meer bij het blotevoetenpad Twello. Je zintuigen worden op allerlei manieren geprikkeld! Bang om onderweg trek te krijgen? Ga dan eerst even langs de streekwinkel om je rugzak te vullen met wat onbespoten fruit, vers brood of biologische zuivel. Uitgewandeld? Ontdek dan ook nog de Middeleeuwse- en Romeinse tuin en de yogawei van Hof van Twello.  

Blotevoetenpad Opende - Groningen

Schoenen en sokken uit en lopen maar! Het Blotevoetenpad Opende – oftewel ’t Blôde Fuottenpaad – is het hele jaar vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Kies zelf welke route je loopt; de lange route is 3,4 km en de korte 1,6 km. Bij het startpunt van Blotevoetenpad Opende ligt Theetuin Blotevoetenhof

Blotevoetenpad Zutendaal - België

Bezoekerscentrum Lieteberg ligt in België midden in de prachtige natuur, net over de grens bij Maastricht. Hier vind je Blotevoetenpad Zutendaal; het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen. De route van bijna 3 km lang loopt door een voormalige kiezel- en zandgroeve. En als je er toch bent, bekijk dan ook meteen even het insectenmuseum en de vlinderkoepel.

Blotevoetenpad Deurne - Noord-Brabant

Het Toon Kortooms Park in Deurne maakt van het blotevoetenpad een ware ontdekkingsreis. Je kiest zelf een prikkelende route. Ook rolstoelgebruikers en kinderen in buggy’s zijn welkom op de gemaaide graspaden en bospaden. Je – blote – voeten even laten rusten? Geniet dan op het terras van een lekkere kop soep of een broodje. Vergeet ook niet rond te kijken in het museum en de kunsttuin bij dit blotevoetenpad in Brabant.

Blotevoetenpad Appelscha - Drenthe Friesland

Zoek je een Blotevoetenpad in Drenthe of Friesland? Voel bij Buitencentrum Drents-Friese Wold het zand tussen je tenen en wandel over zacht prikkende dennennaalden. Dit blotevoetenpad in Appelscha is 2 kilometer lang. Nog niet uitgewandeld? Dwaal dan verder van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras. Het Drents-Friese Wold is namelijk een van de grootste bosgebieden van ons land.

Blotevoetenpad 't Harde - Gelderland

Het blotevoetenpad in Gelderland bij de A.Vogel tuinen in ’t Harde bezoek je gratis op eigen gelegenheid van mei t/m oktober. Je beleeft hier het effect van kruiden op je blote voeten. Heb je weleens over pepermuntplanten gewandeld? Het pad leidt je door bloeiende kruidenvelden naar een waterbron. En er is nog veel meer te beleven bij de tuinen! Van pluk- en smultuin tot interactieve luistertour.

Blotevoetenpad Bovenkarspel - Noord Holland

Kom weer even in contact met je lichaam en met de aarde op Blotevoetenpad ‘Gouwe Voeten’ in Bovenkarspel. Ruik aan de kruiden, bekijk de mooie bloemen en proef het fruit. Alles mag! De route duur ongeveer 1,5 uur. Je kunt het een wandeling over blotevoetenpad Bovenkarspel ook combineren met een wandeling of fietstocht in het nabijgelegen streekbos.

Liever helemaal bloot wandelen?

Het is toegestaan om in Nederland bloot te recreëren als de plek is aangewezen door de gemeente of als de plek geschikt is. En natuurlijk kun je over de naaktstranden wandelen, maar in het binnenland is geen officieel aangewezen wandelgebied. Ga je bloot wandelen: gebruik dan altijd je gezonde verstand. Natuurlijk! NFN heeft vijf tips op een rijtje gezet voor als je helemaal bloot de natuur in wil gaan.

Blotevoetenpad; wat neem je mee ?

Beleven is belangrijk op blotevoetenpaden. Wees dus niet bang om vies te worden – en stap ook rustig eens een waterplas of modderpoel in! Wat moet je meenemen naar een blotevoetenpad?

  • Bij de meeste blotevoetenpaden kun je aan het einde van de route je voeten wassen. Een handdoekje komt dan goed van pas.
  • Ook schone kleding is handig, zeker als er kinderen meelopen.
  • De meeste routes zijn niet al te lang (2-4 kilometer) en vaak is er bij het startpunt een theetuin, streekwinkel of terras. Altijd handig om wat te eten en drinken bij je te hebben – maar een overvolle rugzak is niet nodig.

Prijs blotevoetenpad

Wandelen op blote voeten is een leuke ervaring voor jong en oud. Er zijn meer dan 20 blotevoetenpaden in Nederland en België. Veel van de paden zijn gratis te betreden. Bij de andere wordt een vergoeding gevraagd. Kijk voor de actuele prijs op de website van het blotevoetenpad in jouw buurt. 

Menu