Blog: Niets is wat het lijkt - Natuurlijk! NFN

Niets is wat het lijkt

natuurlijkNFN blog profiel sander

door SANDER
21 september 2021

Vaak kom ik de term ‘blootgewoon’ tegen, en steeds vaker vraag ik me af of bloot écht zo gewoon is. In de berichtgeving in de media rondom de open dag naaktrecreatie afgelopen juni worden naast dat naaktrecreanten het ‘blootgewoon’ vinden om op een terrein zonder kleding rond te lopen ook vaak redenen aangedragen als ‘het is bevrijdend om de zon en de wind op je huid te voelen’ en ‘zonder plakkerige zwemkleding te zwemmen’. Ik voel dat ook zo en kan me niet anders voorstellen, maar ik begrijp ook heel goed dat mensen, die nooit bloot gaan, er toch anders tegen aan kijken en het raar vinden. En dat is niet alleen met naaktrecreatie het geval.

Als ik berichtgeving in de media lees of zie over bijvoorbeeld spirituele bewegingen, bijzondere hobbyclubs of sportverenigingen, dan vind ik het vaak ook maar vreemd wat men daar doet. De bijbehorende ‘mores’, de rituelen, handelingen en activiteiten vind ik soms opmerkelijk. Eigenlijk is elk clubje een beetje raar als je er eerlijk (!) vanaf de buitenkant naar kijkt.

Als je er middenin zit, is het heel normaal en ben je zonder moeite onderdeel van het geheel. Dat maakt het voor een buitenstaander nog niet altijd aantrekkelijk of vanzelfsprekend. Het ‘ergens bijhoren’ voelt voor veel mensen als thuis, een plek waar ze zich niet anders voor hoeven te doen dan ze zijn.

Het gaat erom wat gewoon is binnen de groep waar je bent. Daarom is het voor mij gewoon om naakt te zijn op een camping en heb ik nog nooit daar het gevoel gehad ‘bloot’ te zijn. Ik ben daar ook gewoon mezelf (net als ik mezelf ben bij andere clubs waar ik lid van ben).

Van de buitenkant ziet naaktrecreatie er misschien raar uit, dat vind ik zelf ook (als ik eerlijk ben). Maar net zoals je gewoon eens kunt binnenstappen bij een sport- of hobbyclub om een praatje te maken en het zelf te ervaren, nodig ik iedereen uit om ook gewoon eens een dagje naar het naaktstrand te komen! Dan blijkt zelfs naaktrecreatie heel gewoon. Blootgewoon. Want voor elke clubje geldt: niets is wat het lijkt!

natuurlijkNFN blog profiel sander

Ik ben Sander en selfmade-naturist. Vanaf dat ik als 12-jarige in de bibliotheek het blad ‘Naturisme’ zag liggen, ben ik het naturisme gaan ontdekken en werd alles voor mij steeds meer vanzelfsprekend. Inmiddels ben ik getrouwd met een niet-naturist, wat het niet altijd makkelijker maakt. Ik leef af en toe in twee werelden, wat mij in de gelegenheid stelt te relativeren. 

Naturisme streeft gelijkheid na, maar doordat ieder mens tóch anders is, geldt ook voor de naturist ‘zoveel mensen, zoveel meningen’. Mijn verbazing, verwondering, kritische en humoristische kijk op alles wat er zich afspeelt rondom de zoektocht naar (en het uiten van) het ‘ultiem jezelf zijn’, deel ik graag met jullie op het Natuurlijk! NFN blog.

Sander

Blogger Natuurlijk! NFN

Word nu lid!

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat naaktrecreatie nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Sluit je aan, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Menu