Naked Tours - Natuurlijk! NFN

Naked Tours

In vrijwel ieder museum is wel een kunstwerk te bewonderen waar iets bloots in zit. Bezoekers zien dit meestal gekleed. Wat verandert er als je naar kunst kijkt in je blootje? En kun je een Naked Tour ook doen bij een ‘gewone’ tentoonstelling? Natuurlijk! NFN ging op onderzoek uit.

Wereldprimeur Naked Tour in Melbourne

In het najaar van 2011 gaf het Australian Centre for Contemporary Art in Melbourne voor het eerst de mogelijkheid om een tentoonstelling in je blootje te bezoeken. Daarmee had het een wereldprimeur. De kunstenaar zelf werd gevraagd om deze naakte rondleiding te introduceren. En het was een groot succes. Daarna volgden vele musea over de gehele wereld.

Naakt naar het museum

Deze trend bereikte uiteindelijk ook Nederland. Het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen had in 2010 de primeur. En het eveneens Rotterdamse museum De Kunsthal wil jaarlijks een plekje inruimen voor een Naked Tour. Het is echter niet alleen iets voor grote musea. Het veel kleinere Museum Kranenburgh in Bergen zette ook de stap om kunst te kijken in je blootje mogelijk te maken tijdens een exclusieve tour.

Bloot langs bloot wakkert interesse bij media aan

Voor een museum is een Naked Tour een mediageniek event dat (zeker internationaal) kan rekenen op media aandacht. Het voordeel is voor hen duidelijk. Maar wat is het voordeel voor de bezoeker? Daar draait het immers om! Voor sommige naturisten is het bloot bezoek aan een museum an sich niet speciaal. Zij doen het liefst zoveel mogelijk dingen zonder belemmerende kleding. Zij voelen zich zo meer verbonden met de wereld om hen heen. Dat een museum niet standaard blote uren heeft, maakt het natuurlijk wel weer bijzonder. Lauren Venster was bij de Naked Tour in de Kunsthal Rotterdam. Klik hier om de uitzending van Lauren! terug te kijken.

Kunst kijken zonder kleding

Als blote bezoekers tussen de geklede bezoekers zouden rondlopen, zou dat echter weer als verlenging van de tentoonstelling gezien kunnen worden. En dat leidt af van de boodschap die de kunstenaar wil overbrengen. Blote kunst is normaal. Een blote bezoeker blijkbaar niet. Als je er over nadenkt is dat eigenlijk best merkwaardig. 

Als de tentoonstelling om naakt draait, dan lijkt een Naked Tour voor de hand te liggen. Maar feitelijk is iedere tentoonstelling geschikt om naakt te bewonderen. Je doet mee om jezelf meer te verbinden met de kunst die je kunt aanschouwen. En die verbinding wordt nog eens extra aangezet door de tourguide die je extra tekst en uitleg geeft over hetgeen je ziet.

Zelf een Naked Tour beleven?

Heb jij al eens meegedaan aan een Naked Tour? Wil jij je ervaring van een naaktrondleiding delen? Of ben jij werkzaam bij een museum en wil je een Naked Tour organiseren of via ons promoten? Mail dan naar info@natuurlijknfn.nl

Tentoonstelling BLOOT - het kwetsbare lichaam. Alicia Framis, Is My Body Public? 2018. Foto Aad Hoogendoorn
Tentoonstelling BLOOT – het kwetsbare lichaam. Alicia Framis, Is My Body Public? 2018. Foto Aad Hoogendoorn
Menu