10 ecovriendelijke blootlocaties

Is naturisme en milieubewust leven voor jou een vanzelfsprekende combinatie? Dan hebben we tien ecovriendelijke blootlocaties voor je in de aanbieding. Was je kleren in een tobbe, geniet van lokale producten, vang of pluk je eigen eten of overnacht in een ecologisch gebouwd huis van strobalen, hennep en zand.

Italië: Sasso Corbo

Geniet van la dolce vita op verantwoorde wijze op deze ‘ecocampeggio’. Zelf groenten oogsten uit de biologische moestuin of snoepen van olijf- en fruitgaarden op het terrein. Liever een kakelvers eitje van rondscharrelende kippen of een biologisch wijntje? Ook dat kan. Waterputten, zonnepanelen, composthopen, een warmtepomp en een autovrij terrein? Check! Laadpalen voor elektrische auto’s staan hoog op het wensenlijstje van de Nederlandse eigenaren.

Sasso Corbo
Frankrijk: Le Haut Chandelalar

Natuur, rust en wandelen! Het semiolympisch zwembad, peuterbad en de douches worden duurzaam verwarmd met houtsnippers om het milieu te beschermen. Bomen gekapt? Dan worden er direct nieuwe geplant. Het restaurant (Green Key-milieulabel) biedt lokale en biologische specialiteiten à la carte. Op zondagochtend neemt de eigenaar je mee op een ontdekkingstocht over het terrein en vertelt honderduit over ecologie en bosbouw.

le clos barrat in frankrijk

Frankrijk: Le Clos Barrat

Geniet van de zuivere lucht en de eenvoud van elke dag. Reeën begroeten je bij dageraad en wilde orchideeën kleuren de omgeving overvloedig. Schuif gezellig aan voor een biologische groepsmaaltijd of werk aan je innerlijke zelf met soundhealing of een yogasessie. Het heerlijke zwembad wordt verwarmd met zonnepanelen. Spullen of kids vervoeren gaat met de bolderkar, want auto’s mogen alleen bij aankomst en vertrek het terrein van Le Clos Barrat op.

Nederland: FlevoNatuur

Omringd door de mooie water- en bosrijke omgeving, midden in het grootste loofbos van West-Europa, geniet je van sauna’s, zwembaden, massages en lekker eten. Flevo-Natuur is Green Key gecertificeerd. Zo kun je nu en in de toekomst genieten van een ‘groene’ blootvakantie in eigen land. Op de menukaart van het grand-café staan tal van biologische en duurzame producten. Wegwerpproducten zijn waar mogelijk vervangen door duurzame en ecologische alternatieven.

Frankrijk: Le Pas de Ceilhe

Aanrader voor ecotoeristen en natuurvrienden. Met de trein sta je vanuit Rotterdam binnen elf uur op de stoep. Heerlijk off the grid: stroomaansluiting ontbreekt, maar powerpacks kunnen worden gehuurd. Warm douchen gaat op zonne-energie. Doe de was in een ouderwetse tobbe en droog met een wringer. Met een temperatuur van rond de twaalf graden is de rivier Vérenne een ideale koelkast. Ook het zwembad is gevuld met heerlijk fris beekwater.

Frankrijk: Domaine de l'Eglantiere

l’Eglantiere is onderdeel van een familiebedrijf met schaapskudde en biologische boerderij met het duurzame Ecocert-certificaat. Er wordt zelfs groene elektriciteit geproduceerd. In de Gers, het fijne riviertje naast de camping, kun je zwemmen, pootjebaden of vissen. Jongeren leren hier bewust omgaan met het milieu en maken kennis met de diversiteit aan flora en fauna langs de oever. Op maandag is er een barbecue met biologisch vlees. Gers toch?!

Nederland: Loodsmansduin

Ga voor lage CO2-uitstoot en vier vakantie op waddeneiland Texel. Met trein en veerboot ben je er zo. Echt duurzaam! Ontdek het eiland vol natuurschoon op de fiets en ga uit de kleren tussen de duinen op camping Loodsmanduin. Er is een afgeschermd gedeelte voor blootrecreanten. Bloot of niet, profiteren van de hoogste Green Key mileu-onderscheiding (goud) doen alle gasten. Over gasten gesproken: er is ook een allerschattigst insectenhotel.

Spanje: Sierra Natura

Een zeer rustig gelegen kampeerterrein op een heuvel in de Sierra de Enguera. Dobber heerlijk in het zwembad. De waterval voorziet het water op natuurlijke wijze continu van zuurstof. Hier eet je groenten en fruit uit eigen ecologische tuin: traditioneel, vegetarisch of veganistisch. Krijg tips en trucs om ook thuis je eigen voedsel te verbouwen. De eigenaren geloven in een maakbare wereld weg van het ‘roofzuchtige consumentisme’. Een mooi ideaal!

Frankrijk: Domaine du Coq Rouge

Deze kleine blootcamping ligt op een kwartiertje fietsen van een van Frankrijks mooiste dorpjes: Collonges la Rouge. Voorzien van een moestuin, een kinderboerderij, een ecovriendelijke winkel en een hut waar je spullen die je niet meer nodig hebt kunt ruilen of doneren. In de zomer kun je deelnemen aan proeverijen met lokale producten. Afvalscheiding, waterbesparing, zonne-energie en drie te huren e-bikes maken de locatie extra duurzaam.

Frankrijk: Creuse Nature

Maakt al jaren serieus werk van groen, duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Trotse drager van groene keurmerken Green Key en het Ecolabel. Overnacht in een ecologisch gebouwd huis van strobalen, hennep, kalk, zaagsel, zand en hout afkomstig uit eigen bos. Met een autonoom afvalwatersysteem op basis van rietplanten, tweehonderd kranen met waterbespaarders en honderd procent groene stroom, weet je zeker dat je een verantwoorde vakantie viert.

Blootkompas!

Kijk op onze locatievinder BlootKompas! voor nog veel meer blootlocaties over de hele wereld, met reviews van bezoekers!