Wist jij dit over (naakt) zwemmen? - Natuurlijk! NFN

Wist jij dit over (naakt) zwemmen?

In je blootje in het water, er is niks aangenamer dan dat, toch? Zo’n 57% van de mannen en 38% van de vrouwen boven de 18 jaar heeft weleens een duik in zijn of haar geboortekostuum gewaagd. Het is niet alleen enorm lekker om (in je blootje) te zwemmen, het is ook nog eens heel gezond! Dit artikel gaat over feiten en weetjes die je (misschien) nog niet wist over zwemmen en skinny dippen.

 1. Bij zwemmen heb je weinig kans op blessure.
  Doordat je bij het zwemmen niet direct contact maakt met voorwerpen of de grond is het lastig om een blessure op te lopen. Al je gewrichten worden minimaal belast bij het zwemmen en daarom is zwemmen de ideale sport wanneer je een poosje hebt stilgezeten en graag meer aan sport wilt doen zonder kans op blessures. Wil je ook graag naaktzwemmen in een zwembad? Bekijk hier een overzicht van zwembaden met naaktzwemmen in Nederland. 

 2. Zwemmen verbrandt veel calorieën.
  Een half uurtje zwemmen verbrandt net zo veel calorieën als een uur hardlopen of fietsen. Dat komt omdat je met zwemmen al je spieren gebruikt, het is dus een sport die goed is voor je hele lichaam. Water is 800% compacter dan lucht, dus zwemmen valt onder weerstandstraining. Je ontwikkelt en versterkt er je schouder- en armspieren mee, terwijl je tegelijkertijd je buik moet aanspannen om horizontaal in het water te blijven liggen. Daarnaast heb je ook nog het inspannende effect van de afstanden die je zwemt.

 3. Nieuw record voor skinny dipping.
  Afgelopen zomer is het recordaantal mensen die samen zijn gaan naaktzwemmen opnieuw gevestigd; namelijk 2505! Het evenement heette ‘Strip and Dip’ en vond plaats in Dublin, Ierland.

 4. Kou is goed voor je!
  Naakt zwemmen gebeurt vaak in de natuur en dat water kan erg koud zijn. Fijn voordeel: met zwemmen in koud water wordt meer energie verbrand dan in warm water.

 5. Goed voor stressvermindering.
  Zwemmen vermindert stress! Het People’s Journal of Scientific Research claimt dat zwemmen vergelijkbaar is met yoga als het gaat om het verminderen van angsten gedurende een periode van twaalf weken. Slechte bui of veel stress? Neem een duik!

 6. In je blootje is hygiënischer.
  Het dragen van een zwemshort vervuilt het water vier keer meer dan een gewone zwembroek. Naaktzwemmen is dus nóg beter, want je vervuilt het water dan helemaal niet!

 7. Het grootste zwembad ter wereld.
  Het grootste zwembad ter wereld ligt in Chili en is een 1013 meter lang. Het zwembad ligt aan de zuidkust van het land en is gevuld met zout water. Naaktrecreatie is hier helaas niet toegestaan. 
 8. De geschiedenis van naaktzwemmen.
  Naakt zwemmen was lang geleden de normaalste zaak van de wereld, de Romeinen wisten zelfs niet beter. In de badhuizen werd soms wel melk aan het water toegevoegd zodat het water troebel werd en de badgasten aan het oog waren onttrokken. Vanaf de 15e eeuw werd er badkleding geïntroduceerd voor vrouwen. Deze badkleding bedekte het hele lichaam. Pas vanaf de 19e eeuw werd het verplicht voor mannen en vrouwen badkleding te dragen.
   
 9. Goed voor de conditie.
  Zwemmen kan je uithoudingsvermogen bevorderen. Dat komt doordat je onregelmatig ademhaalt tijdens het zwemmen, hierdoor leert je lichaam efficiënter om te gaan met zuurstof, aangezien er minder van door je lichaam wordt gepompt. Niet alleen je zwemprestaties zullen omhooggaan, ook zal het hardlopen en fietsen beter gaan. Het Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sport heeft aangetoond dat je loopcapaciteit met zes procent stijgt na slechts twaalf zwembadsessies. Ook niet onbelangrijk: sporten is enorm goed voor je hart.

 10. Goed voor de spieropbouw.
  Natuurlijk is zwemmen is goed voor de vetverbranding. Door te zwemmen train je je hele lichaam en komen je spieren meer tevoorschijn. Er is dus helemaal niks mis mee om een duik te wagen in het zwembad, meer of zee.

Zelf naakt een duik wagen?

In veel landen zijn naaktstranden waar je naakt zee of andere buitenwateren kan zwemmen. Sommige zwembaden maken het mogelijk dat er een aantal uren per week in hun bad naakt gezwommen kan worden. Bekijk hier een overzicht van zwembaden waar je kunt naaktzwemmen in Nederland. 

Menu